Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Ima žicu” za spojiti žice

02.05.2016. 22:00
“Ima žicu” za  spojiti žice


– Natjecanje je bilo dosta teško. Teorijski dio trajao je oko sat i pol, bilo je sedam zadataka i nije bilo lagano, a maksimalan broj bodova bio je 50. Praktični dio podrazumijevao je metodu napona čvorova u istosmjernoj mreži s dva izvora i nosio je 30 bodova, ispričao je Josip
Josip Vucić, učenik drugog razreda Strukovne škole Vice  Vlatkovića, smjer računalni tehničar, državni je prvak iz osnova elektrotehnike, natjecanja koje se 29. i 30. travnja održalo u zadarskoj Tehničkoj  školi.
Skromni mladić kaže kako se nije nadao da će osvojiti prvo mjesto u  državi, iako je priželjkivao kako bi mogao biti među prvih 10 od ukupno  23 učenika koliko ih se natjecalo u poznavanju osnova elektrotehnike.
– Natjecanje je bilo dosta teško. Teorijski dio trajao je oko sat i pol, bilo  je sedam zadataka i nije bilo lagano, a maksimalan broj bodova bio je 50.  Praktični dio podrazumijevao je metodu napona čvorova u istosmjernoj  mreži s dva izvora i nosio je 30 bodova. Treći dio natjecanja odnosio se  također na teoriju, ali su bila pitanja na zaokruživanje i to nije bilo teško.  Ovaj posljednji dio nosio je 20 bodova, ispričao je Josip koji je prvak  države postao sa osvojenih 74,5 bodova.
Na njegov uspjeh ponosna je i mentorica Snježana Mandarić, profesorica stručnih predmeta s područja elektrotehnike. I njezin dojam je kako  je državno natjecanje bilo teško, ali pohvalivši Josipa, navodi kako su se  oni kontinuirano za ovo natjecanje počeli pripremati jako rano, već u prvom polugodištu.
– Od listopada smo počeli s pripremama za natjecanje. Iz razloga što  se Josip morao uputiti u osnove elektrotehnike 2 jer taj predmet u drugom razredu, po kurikulumu nema, pojasnila je Mandarić.
Dodaje kako su zadaci na državnom natjecanju bili kompleksni, ne  postoji baza zadataka iz elektrotehnike po kojoj se može učiti, stoga zadaci na natjecanjima mogu biti svake godine novo iznenađenje.
Mandarić ističe kako je već u prvom razredu uočila da Josip “ima žicu”  za elektrotehniku, a užitak joj je bio i raditi s njim pripremajući ga za natjecanje jer brzo usvaja nova znanja.
– Josip je odličan učenik, a osim znanja ima i osjećaj za elektrotehniku,  zna se snaći u novim situacijama, zna razmišljati o problemima, što je  bilo važno na natjecanju, kazala je Mandarić.
Josipu ovo nije jedini uspjeh na državnom natjecanju. Ove godine osvojio je i treće mjesto u državi na natjecanju iz engleskog jezika.
Ipak, ovaj perspektivni mladić u budućnosti želi studirati elektrotehniku, a sudeći po rezultatima, ima i odlične predispozicije za to.