Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učit će se kako se puše staklo i izrađuje stakleni nakit, a održat će se i izložba i koncert

02.05.2016. 22:00
Učit će se kako se  puše staklo i  izrađuje stakleni  nakit, a održat  će  se i izložba i koncert


– Odlučila sam se u Zadru pokazati pet karakterističnih cjelina mojeg rada. Pokazat ću kako predmeti transformirani u umjetnički koncept dobiju poseban značaj. Svi predmeti nose oblik mojeg profila, kazala je Gordana Drinković
U Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavljen je program   sutrašnjeg obilježavanja 7. godišnjice rada tog muzeja. Program obilježavanja MAS- ove godišnjice sastoji se od radionica, izložbe i koncerta.
 Već u 9 sati počinju radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita  na plameniku i izrade staklenih minijatura na plameniku, koje će potrajati do 14 sati. U međuvremenu,  u 10.30 sati počinje turnir u trilji na  kojemu  sudjeluju učenici OŠ Bartola Kašića iz Zadra, dok će se u 12 sati  otvoriti izložba “Prapovijesno staklo Novog Mesta”.
– Mislimo da je prapovijesno staklo u vezi s antičkim, ali i sa suvremenim. Dakle, što je staklo značilo i što znači danas, kazao je Borut  Križ, kustos Dolenjskog muzeja Novo Mesto iz Slovenije.
Istog dana, navečer u 19.30 sati, otvorit će se izložba “Snaga krhkosti,  umjetnice Gordane Drinković.
– Odlučila sam se u Zadru pokazati pet karakterističnih cjelina mojeg  rada. Pokazat ću kako predmeti transformirani u umjetnički koncept  dobiju poseban značaj. Svi predmeti nose oblik mojeg profila. Tu su,  primjerice, šampanjske čaše koje su u kolekciji od trideset setova. Ravnatelj MAS-a Ivo Fadić i ja smo odabrali radove koji su vrhunac moje  umjetnosti te su zanimljivi za zadarsku publiku. Tu su i čaše koje sam  napravila za vjenčanje Angeline Jolie, a radila sam i suvenir u povodu  obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, istaknula je Drinković napomenuvši kako izložbi suvremenog stakla u Hrvatskoj ima jako malo, budući da svi uglavnom izlažu na sajmovima, a ne u muzejima.
Od brojnih realiziranih radova Gordane Drinković, velik dio proizveden je u obliku ekskluzivnih dizajnerskih serija, koje su dijelovi privatnih kolekcija kod nas i u svijetu.
Obilježavanje sedme godišnjice rada Muzeja antičkog stakla u Zadru  završit će koncertom A. J. Jazz kvarteta.