Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mukotrpno obnavljali ono što je u sekundi uništeno

02.05.2017. 22:00
Mukotrpno obnavljali ono što je u sekundi uništeno


Skoro dva mjeseca trebalo je lovcima Bibinja, Debeljaka, Sukošana i Dračevca, objedinjenih u Lovnu jedinicu “Križ”, koja inače djeluje u sastavu zadarskog Lovačkog društva “Diana”, da iz temelja obnove zaostali talijanski bunker na brdu Križ iznad Bibinja, kojeg su prije godinu dana preuredili za svoje lovačke potrebe, i u kojeg je u ožujku nepoznati počinitelj kroz otvor dimnjaka ubacio razornu eksplozivnu napravu u unutrašnjost objekta. Eksplozija je bilo toliko snažna da je do tada lijepo uređeni objekt učinila neprepoznatljivim.
Puni volje i dišpeta, 80-ak lovaca dali su se u posao te su svoj lovački “dom” opet vratili u još ljepše stanje nego prije navedenog čina. Taj su čin zajednički okrunili lovačkim domjenkom. Lovcima su potporu došli iskazati zamjenik predsjednika Diane Vitomir Čakarun, kao i župnik zadarske gradske župe Puntamika don Igor Ikić. Velečasni Ikić je blagoslovio obnovljeni objekt i sve koji će se njime koristiti, ali i lovcima darovao raspelo koje je sam izradio od drva masline, kojeg su lovci s velikom radošću objesili na jedan od unutarnjih zidova.
– Od jedne rupe koju je za sobom ostavila bivša JNA, mi smo prije godinu dana izgradili Lovački dom kojim smo se zaista mogli podičiti i kojim su ne samo naši lovci, već i lovci iz čitavog našeg društva, bili oduševljeni. Šteta nakon vandalskog čina je procijenjena na oko 50.000 kuna, ali smo štetu uspjeli sanirati kroz donacije građevinskog materijala, rada naših lovaca, te uz pomoć krovne udruge Diane, kaže lovnik lovne jedinice “Križ” Vedran Lukić iz Bibinja.
– Do tog čina nikakve prijetnje nismo registrirali, a nismo ih ni od koga ni zaslužili. Nakon što je policija obavila očevid uslijedila su određena privođenja i saslušanja, ali po našim saznanjima još nije otkriven “miner”. Mi vjerujemo u hrvatsku policiju i neka oni rade svoj posao, govori nam lovnik Lukić, te upozorava na činjenicu kako su deset minuta prije nego je sat otkucao Novu 2017. godinu na zgradi Općine u Bibinjama na sličan način minirana ulazna vrata.
– Možda jest, a možda i nije isti počinitelj, ali mi se time nećemo opterećivati. Mi ćemo i nadalje živjeti i raditi kao da nam se ništa nije dogodilo, rekao je Lukić, sa čijim se je riječima složio i predsjednik Lovne jedinice Neven Torbarina.
– To je bila velika glupost, objekt smo izgradili za lovce ali i sve ljude dobre volje. Nepotrebno je činiti dešpet jedni drugima. Mi lovci nikome ne pravimo štete pa se stoga pitamo zašto se nama ovo moralo dogoditi. Onom tko je ovo počinio mi opraštamo i pozivamo ga na zajedničko druženje. Mi smo se potrudili i sada nekadašnji bunker a sada Lovački dom izgleda još ljepše i bolje, ističe predsjednik Neven Torbarina.