Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priča o poslovima kroz priču Nine Đurđević

02.05.2017. 22:00
Priča o poslovima kroz priču Nine Đurđević


U prostorima Knjigozemske u nedjelju navečer otvorena je izložba fotografija Nine Đurđević. Poslovni(ič)na je naslov serije fotografija kojima nas autorica upoznaje s poslovima koje je radila u posljednjih petnaestak godina.
– Riječ je o poslovima koje sam radila prije, za vrijeme ili pak nakon studiranja. Sve su to bili plaćeni poslovi, a bilo ih je raznih. Fotografije su obično nastajale za vrijeme posla, no neke sam naknadno rekonstruirala jer nije bilo moguće ponoviti situaciju, kazala nam je Nina, koja se s fotografijom druži već zapravo više od dvadesetak godina. U katalogu koji prati ovu izložbu, a nastao je za izlaganja u Galeriji Greta u Zagrebu, ona piše kako je bavljenje fotografijom “moj najduži odnos, moglo bi se reći, koji je tijekom godina doživljavao razne preobrazbe. Sada sam samostalna umjetnica i ‘frilenser’ u srednjim tridesetima, završila sam snimanje na zagrebačkoj akademiji te master program za fotografiju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Također pohađam radionice kad god imam priliku. Oduvijek sam voljela raditi izložbe, moj način da progovorim bez cenzure i kritike. Kroz serije koje stvaram zapravo istražujem, nekada sebe, nekada svijet oko sebe. Izlagala sam na skupnim i samostalnim izložbama, a jako me raduju suradnje s umjetnicima iz ostalih izražajnih sekcija.”
Nina je od 2009. počela fotografski bilježiti samu sebe na različitim radnim mjestima. Uz fotografije pojedinog posla donosi nam kratku priču. Uvijek je tu prisutna doza humora, no ovo je doista izvrstan način da upoznamo i naučimo cijeniti razne vrste poslova. Jer, tko zna koji nas može dopasti. Kao što je i Nina dostavila hranu svojim fotografskim klijentima…
No, što ju je dovelo u Zadar?
– Kustosica izložbe Julija Gracin. I moram priznati kako sam ostala oduševljena prostorom, kazala nam je Nina. Ako vas zanima koje sve poslove može čovjek promijeniti kroz desetak, petnaest godina života svakako posjetite ovu izložbu fotografija.