Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priča o zapostavljenoj djeci i odraslima koji su ‘izgubili’ sebe

02.05.2017. 22:00
Priča o zapostavljenoj djeci i odraslima koji su ‘izgubili’ sebe


Predstava “Nevidljiva” najnoviji je uradak zadarskog Kazališta lutaka, ovaj put u koprodukciji s Kazalištem Virovitica. Riječ je o tekstu Maje Pelević, a komad je režirao Nikola Zavišić. Prvu izvedbu predstava je imala na zatvaranju 13. Virovitičkih kazališnih susreta Virkas, a zadarska premijera je zakazana za večeras, s početkom u 19 sati. Tim povodom predstava je najavljena na konferenciji za medije u Kazalištu lutaka Zadar, na kojoj je uz redatelja bila i kompletna glumačka postava: Sara Lustig kao Nevidljiva, Goran Vučko u ulozi Nevidljivog, Vjera Vidov utjelovila je Nevidljivo dijete/majku, a Dominik Karakašić Nevidljivo dijete/oca.
Ravnateljica zadarskog kazališta lutaka Iris Pavić Tumpa rekla je kako ju je tekst Maje Pelević oduševio čim ga je pročitala, dok je Nikola Zavišić Nevidljivu predstavio kao interesantnu, dinamičnu i vizualno jaku predstavu.
– Uspjeli smo se kroz igru i duhovitu zabavu osvrnuti na trenutačne probleme ne samo djece koja odrastaju zapostavljena, već i svih nas odraslih koji se osjećamo neudobno u svojoj koži zbog raznih ograničenja, kazao je redatelj.
Izvedba u Virovitici bila je vrlo uspješna, a najzadovoljnija su bila djeca u publici koja su, kako je kazala Sara Lustig, poručila da je predstava namijenjena roditeljima.
Radom na Nevidljivoj jako je zadovoljna i zadarska glumica Vjera Vidov.
– Stvarni život ne sačinjavaju naši planovi o sreći, nego baš ono što se protivi našim planovima i namjerama, ono što se slučajno događa, što je potpuno nepredvidivo ili u ovoj predstavi potpuno predvidivo i što izaziva samo razočarenje i bol. Zato da bismo imali svoj život, naša pravila, moramo mu se posvetiti i izboriti za njega. Predstava govori o podizanju ograda, o nametnutim pravilima u kojima se u ovom slučaju ‘nevidljiva’ djeca ne snalaze i kreiraju svoj svijet u kojem doživljavaju svoju potpunu slobodu i u kojem je njihov život satkan od njihovih planova, kazala je Vidov.
Skladatelj glazbe je Igor Karlić, a lutke je izradio Darko Petković. Scenografkinja, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka je Natalija Burnos.
 Iz zadarskog kazališta najavljuju kako je predstava namijenjena starijoj djeci i srednjoškolskom uzrastu.