Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zvučna imena glagoljaštva u Biogradu i Zadru

02.05.2017. 22:00
Zvučna imena glagoljaštva u Biogradu i Zadru


Fenomen glagoljice, naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji će se održati 12. i 13. svibnja u Biogradu i Zadru. Organizatori skupa su Grad Biograd i Sveučilište u Zadru, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Staroslavenskog instituta iz Zagreba, Zadarske nadbiskupije, Zadarske županije i Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Božo Došen, predsjednik Organizacijskog odbora, najavio je kako će prvog dana skupa u Biogradu sudjelovati 16 predavača, a drugoga u Zadru njih 20.
– Skup, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, počet će misom na staroslavenskom jeziku u crkvi sv. Stošije u Biogradu. Uz domaće imamo osam inozemnih izlagača, iz Udina, Moskve, Tokija, Ljubljane, Beča i Gradišća, najavio je Došen.
Božidar Šimunić, predsjednik zadarske Matice hrvatske kazao je kako je cilj skupa njegovanje i čuvanje baštine hrvatskog naroda.
– Upravo je to bio motiv da se priključimo kao jedan od suorganizatora skupa. Grad Biograd se posljednjih godina pokazao kao dobar organizator skupova, upravo s ciljem njegovanja baštine na svojem području. Imaju razumijevanja za kulturu u svim njezinim dijelovima, glagoljicu su prihvatili kao dio naše povijesti. Ovo je izniman kulturni i znanstveni događaj, kazao je Šimunić.
Ivica Vigato dodao će na skupu biti zvučna imena iz područja glagoljice.
– Čitav život bavim se glagoljicom i mogu kazati kako niti na jednom skupu nije bilo toliko poznatih imena, zaključio je Vigato.