Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gradi se most između Poliklinike i Bolnice

Autor: Siniša Klarica

02.06.2009. 22:00
Gradi se most između Poliklinike i Bolnice

Foto: Zvonko KUCELIN



Most će se koristiti isključivo za prijenos pacijenata iz bolnice u polikliniku i obratno. Izgradnjom poliklinike iz bolničkog kruga izmjestit će se sve specijalističke i konzilijarne ambulante, dijagnostika, RTG i laboratorij za vanbolničke pacijente
Unatoč kiši i nepovoljnim vremenskim uvjetima, radovi na izgradnji zadarske poliklinike teku prema planu. To nam je za jučerašnjeg obilaska gradilišta potvrdio glavni inženjer Vedran Žamić iz splitskog Alkoma. Zbog kiše, stotinjak radnika trenutno izvodi betonske radove na pokrivenim dilatacijama.
Poliklinika ima 4 kata, prizemlje i podrum. Bruto površina objekta iznosi 30.000 m/2 dok se neto korisna površina procjenjuje na oko 25.000 m/2. Na dvije etaže predviđeno je i parkiralište s ukupno 220 parkirnih mjesta, rekao je Vedran Žamić napominjući da bi za mjesec-dva, trebala početi gradnja spojnog mosta s bolničkim krugom.
Most će se koristiti isključivo za prijenos pacijenata iz bolnice u polikliniku i obratno. No, priznaje pomoćnica ravnatelja zadarske bolnice Vesna Zubčić, bolnica još nije predala zahtjev Gradu Zadru za odobrenje nastavka radova u ljetnoj sezoni. Prema Vesni Zubčić, cijena dogovorenih građevinskih radova na poliklinici je 120 milijuna kuna bez PDV-a, a na to će se nadovezati, između 70 i 100 milijuna kuna za opremanje. Građevinski dio investicije u potpunosti pokriva Ministarstvo zdravstva.
Poznato je otprije kako će izgradnjom poliklinike iz bolničkog kruga izmjestiti sve specijalističke i konzilijarne ambulante, dijagnostika, RTG i laboratorij za vanbolničke pacijente. Iz prostora Doma umirovljenika u polikliniku će se preseliti i fizikalna terapija. Na jednoj od etaža smjestit će se i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, a cilj je da na jednom mjestu pacijent dobije sve usluge kako ne bi morao šetati od jednog odjela do drugog, dodala je Vesna Zubčić.
U graditeljskom smislu, kaže Vedran Žamić, nema nikakvog prijepora oko kvalitete gradnje ili navodno lošeg stanja armature i betona stare konstrukcije čija je gradnja započeta još 1978. Posljednji radovi na izradnji poliklinike izvodili su se još 1989.
Prije početka radova Institut građevinarstva Hrvatske – IGH je izvršio ispitivanje stanja konstrukcije, betona i armature. Oni su ocijenili da se može graditi i obzirom da je dio poliklinike, u međuvremenu, nanovo projektiran u skladu s novim standardima. Zapravo, može se reći da se radi o novom projektu, a istina je da se na jednom dijelu konstrukcije, prema njihovim nalozima za sanaciju, skidao beton. Generalno, stari izvođač radova je radio kvalitetno, a u našim uvjetima vijek trajanja armiranog betona je 100-120 godina. Od posljednjih radova, naime, prošlo je nešto više od 20 godina, dodao je Žamić.
Bude li sve kao dosad, Zadar bi za dvije godine, kad je definiran rok izgradnje, trebao dobiti još jedan reprezentativni zdravstveni objekt.
 


 BOLNICA JOŠ NIJE PREDALA MOLBU ZA RAD U TURISTIČKOJ SEZONI


Gradnja spojnog mosta između zadarske bolnice i nove zgrade poiliklinike trebala bi početi točno na vrhuncu turističke sezone. No bolnica, kao nositelj investicije, nije Gradu Zadru podnijela molbu za nastavak radova i tijekom turističke sezone. Posebnu molbu, kažu nam u Gradu Zadru, moraju podnijeti graditelji koji grade u sezoni i to ne na svim područjima grada, nego samo u turistički atraktivnim područjima. Grad Zadar u pravilu odobrava gradnju ako se ne radi o radovima koji ne izazivaju veliku buku ili ne podižu veliku prašinu i onim gradnjama koje su od javnog značaja. Zanimljivo je da u Gradu Zadru dosad nisu zaprimili niti jednu molbu za izvođenje radova u tijeku turističke sezone te dodaju da se gradilište nove poliklinike nalazi izvan turistički atraktivnog područja. Pod atraktivnim turističkim područjima Zadra smatraju se područja mjesnih odbora: Poluotok, Petrčane, Kožino, Diklo, Puntamika, Brodarica, Arbanasi, Silba, Premuda, Olib, Ist, Molat, Brgulje, Zapunte, Rava Vela, Rava Mala, Iž Mali, Iž Veli, Porovac.