Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mirisi i okusi ruske kuhinje

Autor: Marijana Roščić

02.06.2009. 22:00
Mirisi i okusi ruske kuhinje

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu “Ruskih dana” u prostorijama Odjela za kroatistiku i slavistiku održana je radionica ruske kuhinje. Radionicu je vodila Eugenija Ćuto, lektorica na Odjelu za ruski jezik i knjižvnost, porijeklom iz Sibira koja već 15 godina živi u Zadru.
U pripremi jela sudjelovale su studentice druge godine ruskog jezika i književnosti, njih dvadesetak, među kojima se našao i jedan student. Radionica je održana uglavnom na ruskom jeziku pa je to bila izvrsna prigoda da studenti vježbaju ruski jezik u domaćinstvu.
Nakon dva sata rada u kuhinji studenti su spremili peljmeni, jelo nalik tortelinima s mljevenim mesom te vareniki i hvorost, odnosno kroštule. Kako bi u potpunosti dočarali ruski ambijent, studenti su za kraj jedan drugome nazdravili votkom. Poslije sata domaćinstva održano je predavanje i projekcija filma u klubu Božo Lerotić.
Kao studentski projekt financiran od strane Studentskog zbora, Ruski dani započeli su u ponedjeljak, a završavaju u subotu slušaonicom u studentskom klubu Božo Lerotić.
Danas je na rasporedu izrada fimo-matrjoški (babuški) u 14 sati, također u prostorijama Odjela za kroatistiku i slavistiku, dok je ostatak programa namijenjen studentskim predavanjima u klubu Božo Lerotić.