Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetska književna elita na festivalu u Zadru

Autor: Valentina Mlađen

02.06.2009. 22:00
Svjetska književna elita na festivalu u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hrvatska je sedmu godinu zaredom domaćin jednog od najpoznatijih festivala kratke priče u organizaciji Profil Internationala. Prvi dio festivala održan je u Zagrebu dok je za drugi dio festivala izabran Zadar.
U povodu dolaska svjetski poznatih pisaca, Grad Zadar upriličio im je primanje na terasi Muzeja antičkog stakla. Sudionike festivala tom prilikom su pozdravili zamjenici gradonačelnika grada Zadra, Dražen Grgurović i Darko Kasap. Dražen Grgurović se nazočnima obratio kratim govorom poželjevši im dobrodošlicu. Tom prilikom nije propustio ni podsjetiti na povijest grada Zadra i njegovu središnju kulturnu ulogu na ovom području kroz prošlost pa do današnjih dana. S piscima je u Zadar stigao i Roman Simić, jedan od organizatora ovog festivala.
Na ovogodišnjem festivalu sudjeluju neka od najpoznatijih imena u žanru kratke priče. Velšanka Rachel Trezise, dobitnica najizdašnije svjetske nagrade za kratku priču, Izraelac Alex Epstein, mađarski pisac László Garaczi te hrvatski Damir Karakaš, autor Kina Lika, i poznati Senko Karuza samo su neka od zvučnih imena koja ovom festivalu daju prestiž.
– Zahvaljujući odličnoj suradnji s Uredom za kulturu Grada Zadra, kao i činjenici da je Zadar grad koji je uvijek otvoren za svaku vrstu kulturnih događanja, jako sam zadovoljan da smo baš njega odabrali za održavanje drugog dijela festivala, rekao nam je Simić.
Zadranin Simić za vrijeme domjenka svojim kolegama piscima oduševljeno je govorio o znamenitostima grada Zadra.
Nakon pozdravnog govora prisutni su uživali u osvježavajućoj salati od voća, sokovima, ali i poznatom zadarskom likeru Maraschinu .