Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tko je kriv za nemar zbog kojeg je teško ozlijeđen 12-godišnjak?

Autor:

02.06.2009. 22:00
Tko je kriv za nemar zbog kojeg je teško ozlijeđen 12-godišnjak?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dječak je 6. svibnja prošle godine pao kroz unutarnji otvor namijenjen za ugradnju dizala. Građevina, pak, nije bila označena kao opasna niti je osigurano gradilište
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo je postupak protiv odgovorne osobe u slučaju teške nesreće dječaka koji je lani zadobio teške tjelesne ozljede nakon pada s visine od deset metara u nedovršenoj bivšoj Dalminoj zgradi na Puntamici, na Trgu Alojzija Stepinca.
Naime, nadležno državno odvjetništvo je 13. ožujka ove godine Županijskom sudu u Zadru podnijelo istražni zahtjev protiv odgovorne osobe zbog sumnje da je riječ o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti jer je, tada, 12-godišnji D. B. teško ozlijeđen.
Sumnja se da su odgovorne osobe protivno Zakonu o gradnji propustile održavati građevinu i poduzeti hitne mjere za uklanjanje opasnosti uslijed oštećenosti građevine te da spornu zgradu nisu označile kao opasnu niti su osigurale gradilište.
Podsjetimo, 12-godišnji D. B. je, 6. svibnja prošle godine, pao kroz unutarnji otvor u zgradi namijenjen za ugradnju dizala na betonsku podlogu u prizemlju, polomio obje ruke u zapešću i desnu nogu u natkoljenici te pukom srećom preživio. U priopćenju Državnog odvjetništva stoji kako nisu zaprimili obavijest ili poziv u vezi bilo koje radnje Županijskog suda po navedenom istražnom zahtjevu.
Nismo dobili odgovor na pitanje u čijem se vlasništvu zgrada nalazila u vrijeme kad se dječak ozlijedio ili u čijem se vlasništvu nalazi sada, a sve u interesu tajnosti istrage.
No, nakon nesreće koja samo pukom srećom nije završila tragedijom, kao vlasnik se spominjala tvrtka “Duboko plavetnilo” d.o.o. vlasnika Milana Kotura, zatim “Cubus lux građenje” d.o.o. čiji je jedan od direktora u vrijeme nesreće bio Milan Kotur i sada aktualni splitski gradonačelnik Željko Kerum.