Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U potrazi za izgubljenim djetinjstvom

Autor: Valentina Mlađen

02.06.2009. 22:00
U potrazi za izgubljenim djetinjstvom

Foto: Sebastian GOVORČIN



U vrijeme kad nije bilo interneta, playstationa i “reality showova” djeca su kratila vrijeme igrom. Dramsko-ritmički ansambl “Zara” svima onima koji su došli na njihovu amatersku kazališnu predstavu “Grupa traži grupu” na trenutak je to vrijeme vratio u njihove živote. Iako je predstava bila amaterska, izvedena je i više nego profesionalno na daskama Hrvatske kazališne kuće Zadar.
U predstavi je sudjelovalo stotinjak djece svih uzrasta: od vrtićkog do tinejdžerskog. Zajedničko svima njima je da su članovi ansambla i da umjesto moderne elektronske zabave svoje vrijeme radije troše u kreativnom radu. Tako su osmislili i ovu predstavu koja je proizišla iz spisateljskog pera Sanje Perković, a ostvarili su je zajedničkim radom i dvomjesečnim intenzivnim vježbanjem.
Glavni lik predstave je djevojčica Cvita koja sa svojim društvom igra staru zaboravljenu igru “grupa traži grupu”. Cvita traži ostvarenje svog sna, postati popularna pjevačica kao zvijezde devedesetih: Tajči, Kasandra, Emilija… Osim što su mladi glumci na kazališnim daskama izvrsnom interpretacijom te iste zvijezde oživjeli, podsjetili su nas i na neke emisije poput Male eurovizije koje su nekad emitirane za djecu umjesto današnjih “reality showova”.
– Ovom predstavom htjela sam podsjetiti sve roditelje, ali i svoje vršnjake na igre kojima smo se mi zabavljali u djetinjstvu. Također me na to potaknula žalosna činjenica kako odavno nisam susrela djecu koja se igraju na dvorištu. Njihovo igralište je danas postao kauč ispred televizora ili stolica ispred računala, rekla nam je Sanja, autorica teksta.
Osim što su uspjeli na zanimljiv način prikazati ozbiljan problem današnjeg društva, mladi glumci su uspjeli i napuniti kazalište. Najviše mjesta zauzeli su ponosni roditelji, ali zasigurno se tu našlo i znatiželjnika koji su čuli u nazivu predstave poznato ime stare zaboravljene igre koju su nekad davno igrali.