Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vodopija i Dereta uvjetno osuđeni, Dopuđ oslobođen

Autor: Suzana Bandić

02.06.2009. 22:00
Vodopija i Dereta uvjetno osuđeni, Dopuđ oslobođen

Foto: Filip BRALA



Rada Vodopija nepravomoćno je osuđena na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, Branko Dopuđ oslobođen je krivnje, a trećeoptuženi Mirko Dereta u odsutnosti je osuđen na godinu zatvora, uvjetno na dvije
Na Županijskom sudu u Zadru okončano je suđenje te su izrečene nepravomoćne presude u postupku protiv Rade Vodopije zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, te Branka Dopuđa i Mirka Derete zbog poticaja.
Sudac Boris Radman drugooptuženog Dopuđu oslobodio je krivnje, dok je Vodopiju i Deretu proglasio krivima te im izrekao nepravomoćne presude.
Tako je Vodopija osuđena na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a Dereta na dva mjeseca više.
Podsjetimo, Radu Vodopiju optužnica je teretila da je tijekom 1999. godine kao financijska referentica u bivšoj “Dalmatinskoj banci” u Zadru pogodovala Branku Dopuđi i Mirku Dereti na način da je u računalni sustav banke unijela za njih lažne podatke o punomoći na tuđe devizne račune te im kasnije isplatila određene novčane iznose na štetu triju osoba.
Dio koji se odnosio na malverzacije na nagovor Dopuđe nije dokazan, no ostao je onaj koji navodi kako je ona 18. lipnja 1999. godine na nagovor Mirka Derete u računalni sustav unijela podatke kako je on opunomoćenik za devizni račun Dušana Drače te mu u dva navrata isplatila prispjele kamate u iznosu oko 20 tisuća kuna. Tri mjeseca kasnije istu mu je uslugu učinila i za račun Nade Tintor s kojeg je na račun dospjelih kamata Dereta profitirao za oko deset tisuća kuna.