Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hotel Vicko – prijatelj okoliša

02.06.2011. 22:00
Hotel Vicko – prijatelj okoliša


U sklopu svojeg svakodnevnog rada, djelovanja i odnosa prema gostima, u našem se hotelu vodi računa o potrošnji vode, uštedi električne energije i selektivnom odlaganju otpada. Gostima nastojimo dati do znanja u kakvom se okruženju nalaze dok su u našem hotelu, jer moraju znati da su u neposrednoj blizini zaštićenih dijelova prirode, Velebita i NP Paklenica, i skladu s time se i ponašati, kazao je Tuma


Među deset hotela i pet kampova, kojima je ove godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prvi put dodijelilo znak zaštite okoliša “Prijatelj okoliša” je i hotel Vicko iz Starigrada.
Nacionalni znak zaštite okoliša
Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje na temelju odredbi Pravilnika o znaku zaštite okoliša na rok od dvije godine, a može se koristiti samo za promicanje one usluge za koju je dodijeljeno. Kako je pojasnio Miroslav Tuma, direktor marketinga u hotelu Vicko, Ministarstvo je još krajem 2009. godine, potaknuto prijedlogom Kamping udruženja Hrvatske, započelo postupak izrade mjerila za uslugu smještaja u hotelima i za uslugu smještaja u kampovima. Kako je pojasnio, u postupku definiranja i izrade ovih novih mjerila pokrenut je široki konzultativni postupak u koji su bili uključeni stručnjaci i javnost te je održano nekoliko radionica s predstavnicima hotela i kampova koji su dali korisne primjedbe na nacrt prijedloga mjerila.
– Nakon ovako opsežno provedenog postupka, Ministarstvo je u listopadu prošle godine donijelo mjerila za dodjelu znaka zaštite okoliša ‘Prijatelj okoliša’ za hotele i kampove, čime se otvorila mogućnost da prvi pružatelji turističkih usluga u Hrvatskoj koji brinu o okolišu dobiju nacionalni znak zaštite okoliša. Pružatelji turističkih usluga koji ih posjeduju mogu ih otiskivati, odnosno stavljati na prostor ili u promidžbene materijale i tako pokazati da vode brigu o okolišu, pojasnio je Tuma, naglasivši da ovo priznanje hotelu Vicko nije slučajnost, jer je još 2006. godine ušao u projekt “Edukacija hotela iz čiste proizvodnje”, a koji podrazumijeva rad uz uštedu energije i zaštitu okoliša.
Pojasnio je također da je hotel Vicko nastavio provoditi ovaj projekt te ga implementirao u sustav ISO 14001, koji će ove godine u rujnu i certificirati.
– U sklopu svojeg svakodnevnog rada, djelovanja i odnosa prema gostima u našem se hotelu vodi računa o potrošnji vode, uštedi električne energije i selektivnom odlaganju otpada. Gostima nastojimo dati do znanja u kakvom se okruženju nalaze dok su u našem hotelu, jer moraju znati da su u neposrednoj blizini zaštićenih dijelova prirode, Velebita i NP Paklenica, i skladu s time se i ponašati, kazao je Tuma, pojasnivši da je prije dodjele ovog zavidnog priznanja hotel Vicko posjetila komisija iz Instituta za turizam koja je prema zadanim kriterijima bodovala stanje u ovom hotelu.
Bodovanje
Kako je istaknuo Tuma, bilo je moguće ostvariti ukupno 111 bodova, a hotel Vicko ostvario je 71 bod i to zahvaljujući bodovanju po obveznim kriterijima, odnosno kriterijima energije, vode, otpada i ostalih usluga, a po kojima se bodovala obaviještenost, obuka osoblja, planovi za budućnost i slično.
Tijekom cjelokupnog ciklusa pružanja usluga u svim hotelima i kampovima koji su dobili ovo priznanja dolazi do bitnog utjecaja na okoliš, koji se odnosi na potrošnju neobnovljivih prirodnih dobara, odnosno onečišćenja vode i tla. Također, od velike je važnosti postići ograničavanje štetnog djelovanja na okoliš na način da se ograniči potrošnja energije i vode, smanji količina otpada na najmanju moguću mjeru, potiče korištenje obnovljivih prirodnih dobara i materijala koji su manje štetni za okoliš te promiče obavještavanje i obrazovanje o okolišu.
Svečana dodjela prvih znakova zaštite okoliša “Prijatelj okoliša” za usluge smještaja davateljima usluga u hotelima i kampovima upriličena je još u travnju, u hotelu Amfora na Hvaru.
Uz hotel Vicko, znak su ovom prilikom dobili i Valamar Riviera Hotel & Residence (Riviera Poreč d.d.), Poreč; Sol Garden Istra (Istraturist d.o.o.), Umag; Istra (Maistra d.d.), Rovinj; Villa dvor (Hotel Villa dvor) Omiš; Amfora (Sunčani Hvar d.d.), Hvar; Valamar Lacroma Dubrovnik (Dubrovnik – Babin kuk d.d.), Dubrovnik; Maestral (Laguna Novigrad d.d.), Novigrad; Borovnik, (Hotel Borovnik d.o.o.) Tisno; Villa Andrea (Šutić ugostiteljstvo d.o.o.), Tučepi te kampovi: Polari (Maistra d.d.), Mareda (Laguna Novigrad d.d.), Novigrad; Park Umag (Istraturist d.o.o.), Umag; Solaris (Riviera Poreč d.d.), Poreč; Vira Hvar (MZ Adria obrt za kampove).