Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obrovčani otvorili srce Japanu

02.06.2011. 22:00
Obrovčani otvorili srce Japanu


Osim suosjećanja zbog kataklizmičke katastrofe, razornog potresa i tsunamija koji su Japan pogodili u mjesecu ožujku, treba podsjetiti da je japanska vlada još 2003. godine s oko 180.000 kuna kompletno opremila školske učionice i radionice, rekao je ravnatelj OŠ Obrovac Željko Modrić


U povodu Dana osnovne škole Obrovac održan je Dan otvorenih vrata. Brojne radionice i sportska natjecanja 343 učenika iz matične škole Obrovac i područnih škola Kruševo, Karin Gornji i Žegar te njihovi učitelji posvetili su Japanu i japanskom narodu.
– Osim suosjećanja zbog kataklizmičke katastrofe, razornog potresa i tsunamija koji su Japan pogodili u mjesecu ožujku, treba podsjetiti da je japanska vlada još 2003. godine s oko 180.000 kuna kompletno opremila školske učionice i radionice, rekao je ravnatelj OŠ Obrovac Željko Modrić.
Haiku radionica
– Japanskom veleploslanstvu, odnosno Yoshiu Tamuri, veleposlaniku Japana u Republici Hrvatskoj, izrazili smo sućut i uručili crtež s potpisima svih učenika i učitelja zbog strašne tragedije koja je pogodila tu zemlju. Na taj način japanskom narodu smo poslali poruku da nisu sami, navodi Modrić.
Haiku radionica se sastojala od zanimljivih prezentacija o Japanu, tradicionalnoj japanskoj poeziji – haiku te čitanja haiku stihova. Pod stručnim vodstvom svojih profesorica Marije Tomljanović, Marije Baričević i Ivane Karamarko, učili su kako napisati haiku pjesmu i napraviti crtež uz haiku pjesmu – haigu.
– Ovu specifična vrsta poezije ima svoje zakonitosti, na primjer, ima tri stiha i shemu slogova 5-7-5 te mora obvezno govoriti o prirodi, odnosno, o određenom godišnjem dobu, pojašnjavale su predavačice.
Origami radionicu vodila je knjižnjičarka Jelena Gnjidić koja je učenicima pokazala kako se od papira mogu napraviti različiti oblici. Predrag Režan i Adela Novković održali su glazbeno-sportsku radionica pod nazivom “Glazbom i pokretom kroz Japan” u koju su ukomponirali sportsku disciplinu karate i tradicionalnu japansku glazbu. U ritmu karate vježbi izvedba se protezala od meditativno umirujućih dijelova do nevjerojatno dinamičnih dionica koje su ostavljale bez daha. Kombinacije malih i velikih bubnjeva, činela, žičanih instrumenata i vokalnih izvedbi prenijeli su duh tradicionalnog Japana na vrlo efektan način.
Vesela proslava
– Uz puno svjetla i pozitivne energije učenici se osjećaju opušteno, ali i spremno za nove izazove, upijanje znanja i sa željom za rad. Učenici se uče kreativno razmišljati, upoznaje ih se s likovnim jezikom i umjetnošću kako bi stvorili osjećaj za prostor, likovne vrijednosti i prepoznati vlastite vrijednosti, naglasila je profesorica Vasiljenka Šoša dok je s djecom radila kolaž s tehnikom otiskivanja krumpira, papirnom tehnikom, panoramu Obrovca flomasterom i monotipijom, odnosno tehnikom samo jednog tiska, te modeliranje.
Na radionici engleskog jezika, koje su predvodile profesorice Ivana Troskot i Ivana Škifić, tema su bili legendarni pop sastav Beatles i jedan od njihovih najvećih evegreena Yesterday.
 Aktivnosti su se održavale i na otvorenom. Učenici nižih razreda natjecali su se u potezanju konopa, trčanju u vrećama, graničarima i brzom trčanju, a odrasliji u nogometu i rukometu, žene i muškarci. Za male učenike bile su zadužene učiteljice Zdravka Viduka, Ljuba Šalaj i Frano Jozić, a za one veće Ivica Novaković.
– Naša proslava Dana škole pomalo je neobična, ne sastoji se samo od uobičajene svečane priredbe, nego djeca sudjeluju na način da se taj dan zabavljaju. Ovaj je dan posebno važan upravo zbog takozvanog izvanučioničkog pristupa nastavi, koji dopušta djeci da se i kreativno izraze te da se druže u jednoj ležernijoj atmosferi, opuštenijoj od one na koju su naviknuli, rekao je ravnatelj Željko Modrić, dodavši da se upravo kroz ovakve projekte najbolje vidi koliko su djeca zapravo kreativna te da se u svakome od njih krije poneki talent koji je uz stručnu pomoć profesora potrebno samo pravilno usmjeriti.
Večeras će se u Domu kulture s početkom u 19 sati održati svečana kulturno-umjetnička i zabavna priredba, čiji će uvod biti fotoprikaz školskih aktivnosti autora Marijane Pejčinović i Marinka Matića.