Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odgajamo djecu, a ne majmune

02.06.2011. 22:00
Odgajamo djecu, a ne majmune


I stručnjaci i roditelji griješe u odgoju jer djeci stalno nameću pravila kakvi bi morali biti i što moraju učiniti, a djecu nitko ne pita što ona žele, rekao je Juul


“Relacijska kompetencija – novi izazovi za stručnjake” naziv je stručnog seminara što ga je sinoć u konferencijskoj dvorani hotela Donat na Boriku održao cijenjeni danski psiholog i obiteljski psihoterapeut Jesper Juul. Duhovitog Juula, s 25-godišnjim iskustvom rada s djecom i obiteljima, dočekalo je 350 oduševljenih sudionika, a pozdravio ga je i dogradonačelnik Dražen Grgurović, koji je rekao da je Zadranima čast što su ugostili takvog stručnjaka, ali i njemu bi trebala biti čast što boravi u gradu s prvim sveučilištem na ovim prostorima.
Juul je na seminaru govorio o svojim iskustvima koja je stekao radom u 10 različitih zemalja. Uz sve različitosti, kako kulturološke, tako i jezične, odnos ljudi prema djeci svugdje je isti. Na konkretnim primjerima slikovito je objašnjavao gdje najčešće stručnjaci, ali i roditelji griješe u odgoju djece.
– Bio sam prošle godine u Istri i tamo sreo jednu svoju poznanicu koja mi je ispričala da joj je obitelj u rasulu i da imaju veliki problem s njezinim malenim nećakom. Dijete je viđeno kako hoda po ulici i baca kamenje na parkirane automobile. Moja prijateljica ispričala je kako je to vrlo loše za cijelu obitelj u tako malom mjestu, a k tome još je i djetetov djed bio načelnik. Zatražio sam razgovor s djetetovom majkom. Kroz razgovor ubrzo sam shvatio da nešto nije u redu pa sam majci rekao neka razgovara s njim i pita ga zašto je i na koga ljut. Učinila je to i dobila odgovor da on ne zna, ispričao je Juul.
Nakon toga posavjetovao ju je neka mu kaže da razmisli i sutra ga upita isto. Na kraju je dobila odgovor da je ljut na nju jer ga stalno kritizira, viče i traži da postupa kako mu ona naredi. Na kraju je sam zatražio da se ispriča ljudima kojima je oštetio automobile.
 Na tom primjeru Juul je objasnio da i stručnjaci i roditelji griješe u odgoju jer djeci stalno nameću pravila kakvi bi morali biti i što moraju učiniti, a djecu nitko ne pita što ona žele.
– Na takav način odgajamo majmune koji su poslušni, a ne djecu koja će sutra biti odgovorni ljudi.
Isti je problem sa školama u kojima djeca provedu 10-ak godina svog života u toj ranoj dobi. Tamo se moraju ponašati kao grupa, u isto vrijeme raditi iste stvari, ispunjavati ciljeve koji se od njih traže, a to je, slikovito je pojasnio Juul, “ludost” jer je jednako tome da svaki dan tijekom 10 godina moramo jesti ono što se pred nas stavi i to pojesti do kraja bez obzira na sve. Zaključak seminara bio je kako najprije roditelji i stručnjaci moraju biti odgovorni i prihvatiti svoje pogreške i upravo na takav način, primjerom, odgajati djecu.
Nakon predavanja u istom sastavu održana je i praktična radionica, a Juul će svoje predavanje pod nazivom “Obitelj u 2011. – prihvaćate li rizik promjena?” održati danas.