Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ostao bez računala jer je 15-godišnjakinji napravio lažni profil na Facebooku

02.06.2011. 22:00
Ostao bez računala jer je 15-godišnjakinji napravio lažni profil na  Facebooku


Zbog lažnog profila maloljetnica je na mobitel primala uznemiravajuće pozive nepoznatih ljudi – rekao je glasnogovornik PU zadarske, Elis Žodan
„Neslana šala”  koju je 15-godišnjak iz okolice Zadra prošli tjedan na Facebooku priredio svojoj vršnjakinji iz Zadra u četvrtak mu se „obila o glavu”. Maloljetniku je, naime  policija s nalogom zakucala na vrata, a pretragom računala koje je dječak koristio policajci su ubrzo utvrdili njegovu krivnju. Dječak je potom  prijavljen, a osim toga, policija mu je odmah oduzela računalo.
– Zbog lažnog profila maloljetnica je na mobitel primala uznemiravajuće pozive nepoznatih ljudi  – rekao je glasnogovornik PU zadarske, Elis Žodan, napomenuvši kako je protiv 15-godišnjaka podneseno posebno izvješće državnom odvjetniku za mladež u Zadru.
Neslužbeno doznajemo kako je ovaj najnoviji slučaj zapravo kopija prošlogodišnjeg kada je 26-godišnji zaposlenik Gradske uprave Šime Kožul, izradio lažni profil svojoj poznanici  u kojemu je naveo njezine osobne podatke i broj mobitela uz naznaku da nudi razne seksualne usluge. Nakon što se djevojci užario telefon zbog poziva raznih pohotnika, „šaljivdžija” je zaradio kaznenu prijavu, a prije mjesec dana protiv njega je podignuta optužnica te ga čeka i sudski postupak. Kako je riječ o kaznenom djelu zbog kojega je zapriječena kazna do šest mjeseci zatvora, Kožul je suspendiran, a ukoliko bi bio i osuđen, ostat će bez radnog mjesta.
A koliko piskaranje po internetskim portalima, odnosno i u ovom slučaju na Facebooku nije nimalo bezazleno pokazuje prošlotjedni slučaj kada je zbog statusa na Faceu gdje je ne razmišljajući o mogućim posljedicama pisao o atentatu na Papu prijavljen je 22-godišnjak iz okolice Zadra. Policija je protiv njega podnijela nadležnom državnom odvjetništvu prijavu zbog kaznenog djela ocijenjenog kao rasna i druga diskriminacija. Prošle je godine prijavljen i jedan maloljetnik sa zadarskog područja zbog nedozvoljenog držanja oružja, a policija je do njega došla nakon što je na Facebook postavio svoju fotografiju s oružjem za koje nije imao dozvolu.  S novim zakonom koji bi početkom jeseni trebao stupiti na snagu ovakvih prijava zasigurno žće biti i više jer će policija u okviru svojih ovlasti zbog sumnje na kazneno djelo moći sasvim legalno „špijunirati” među ostalim i Facebook profile građana.