Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počasni veleposlanici: U Zadru se ima što vidjeti

Autor: Valentina Mlađen

02.06.2013. 22:00
Počasni veleposlanici: U Zadru se ima što vidjeti

Foto: Vedran SITNICA



Počasni konzul u Ukrajini Aleksandar Rotov koji kaže kako je prošao puno svjetskih lokacija, ali rijetko gdje je naišao na ovakvu ljepotu


Danas i sutra u Zagrebu se organizira Prva konferencija počasnih konzula RH na kojoj se očekuje sudjelovanje 60-ak počasnih konzula, od njih 92, sa svih kontinenata. Svoje međusobno upoznavanje, ali i upoznavanje Hrvatske, konzuli su počeli u Zadru.
Tridesetak njih, predvođeni turističkim vodičem Davorom Stipanićem, upoznalo se s bogatom baštinom, kulturom i potencijalima našega grada. Luka Gaženica, Morske orgulje i Pozdrav Suncu, Forum, Muzej antičkog stakla samo su neke od zadarskih lokacija koje su konzuli iz Ukrajine, Njemačke, Kanade, Koreje, Austrije i drugih zemalja posjetili i kojima su ostali oduševljeni.
Gaženica je dobra za ulaganje
– Organizacija ovakvog susreta dobrodošla je prvo za međusobno upoznavanje konzula jer mnogi od nas prvi puta se susreću. Ovdje u Zadru upoznajemo turistički sektor i prepoznajemo mogućnosti za razvoj i ulaganje stranih investitora. Ovaj grad je jako zanimljiv i što se tiče gospodarstva. Tu ima potencijala za investicije, npr. poput Luke Gaženica koju smo danas vidjeli, a u koju se može uložiti, istaknuo je počasni kozul Hrvatske u Ukrajini Aleksandar Rotov.
Zadar je, kaže, prepoznat kao mjesto s puno potencijala upravo zbog svega onoga što objedinjuje u sebi.
– To je prekrasno mjesto. Kada investitor dođe on ne želi samo uložiti novac, on želi da mu se taj novac i vrati. U Zadru prepoznajemo tu mogućnost jer on ima kulturu, baštinu, more, gore, luke…, nabraja Rotov koji kaže kako je prošao puno svjetskih lokacija, ali rijetko gdje je naišao na ovakvu ljepotu.
Tijekom dvodnevne konferencije u Zagrebu počasni konzuli Hrvatske iz cijeloga svijeta razgovarat će o najboljem načinu za pozicioniranje Hrvatske u svijetu, osobito na području gospodarske i poslovne suradnje kao i o komunikacijskim i logističkim zahtjevima vezanih uz dužnosti počasnih konzula.
Vratit će se kao turisti
Počasni kozul Harald Augter, koji tu dužnost obnaša u Njemačkoj posljednjih devet godina, dobro poznaje Hrvatsku. Osim što svake godine u njoj boravi turistički, najčešće u Dubrovniku, barem jednom godišnje, a i češće dolazi u Zagreb kao predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.
– Ovakav susret i upoznavanje počasnih konzula ne samo s Hrvatskom, već i Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija izuzetno je važno, osobito sada kada je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju i kada se otvaraju brojne nove prilike, kaže Augter, koji će svoj prvi boravak u Zadru, zajedno sa suprugom, ponoviti još koji put kao turist.