Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stol na kojemu je serviran turistički uspjeh

Autor: Velimir Brkić

02.06.2013. 22:00
Stol na kojemu je serviran turistički uspjeh

Foto: Velimir BRKIĆ



Ponuda je baš “paf”. Ribe, školjke, artičoci u ulju, crni rižoto, marinada, rožate, raviole, tripice, ražnjići s tikvicama, pijane torte s trišnjama i druge delicije vjernih čuvara biogradske i dalmatinske kužine, nabrajala je Biograjka Goga


Nevera praćena jakim jugom, kišom i grmljavinom u petak navečer gotovo da je pokvarila osmu po redu, spektakularnu manifestaciju Biogradski stol. Rastjerala je oko 15 tisuća posjetitelja, preko 400 izlagača, utišala brojne kulturno-zabavne izvođače, prevrnula suncobrane i stolove. “Izvukla” ga je subota i nedjelja, broj posjetitelja približio se impozantnoj brojci od 30 tisuća.
Stol dulji od 1.100 metara
Naime, Biogradskim stolom, tradicionalnom manifestacijom kojom se već osmu godinu za redom u Biogradu na Moru povezuje zelena i plava Hrvatska, službeno je započela glavna turistička sezona.
– Ove je godine stol dulji od 1.100 metara, a u Biograd su unatoč najavi nestabilnog vremena stigli i partneri iz Češke, Italije, Slovenije, Mađarske, BiH. Hvala im, kazao je Ivo Eškinja, direktor gradske Turističke zajednice koja je uz Grad Biograd na Moru i sekciju ugostitelja Biograda glavni organizator manifestacije.
– Festival je to izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora, izložbeno-prodajnog i edukativnog karaktera, sa zadovoljstvom će Eškinja, prvi čovjek manifestacije.
Mažoretkinje, limene glazbe, folklorne i pjevačke skupine iz desetaka gradova i inozemstva prodefilirale su među kilometarskim stolovima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i međunarodnih biogradskih partnera na kojima su stajale delicije, radovi vrijednih ruku, izvorni proizvodi.
– Da se kupuje koliko se gleda gdje bi nam bio kraj, međutim, nitko ne ostaje ravnodušnim nad ovim novim biogradskim suvenirima, kaže Jadranka Šarić, vlasnica obrta za izradu i prodaju suvenira TO Školjka Biograd. Kroz tri dana okupilo se preko 400 izlagača, među kojima hotelijeri, ugostitelji i svi drugi koji čine turističku i ugostiteljsku ponudu.
Ponuda je baš “paf”
Hotelska kuća Ilirija spremila je 300 litara janjetine s bižima, Vrana iz Jankolovice fritaju od gotovo 3.000 jaja, KUD iz Popovića lešo janjetinu “iz kuželja”, KUD iz Benkovca peke sa janjetinom, teletinom i krumpirima, ravnokotarsko-bukovačkim prisnacem, ekipa pjesnikinje Rade Vrančić paštu sa bobom i slaninom. Bilo je tu i puža, pecipaje, manestre oko prsta, poljičkog soparnika, mađarskog gulaša, čobanca, suhomesnatih proizvoda, sireva…
– Ponuda je baš “paf”. Ribe, školjke, artičoci u ulju, crni rižoto, marinada, rožate, raviole, tripice, ražnjići s tikvicama, pijane torte s trišnjama i druge delicije vjernih čuvara biogradske i dalmatinske kužine, nabrajala je Biograjka Goga.
Sami izlagači bili su oduševljeni organizacijom i odazivom, ovdje se i veseli i trguje. Vidjelo se kako je Biogradskom stolu prvenstvena zadaća da poveže domaće proizvođače i turizam.
– Biograd je predstavljen i kao turistički i kao nautički centar Jadrana, zadovoljno će Ivo Eškinja u društvu predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, savjetnika u Ministarstvu turizma Ive Bašića, donačelnika Marijana Stopfera i saborske zastupnice Ane Lovrin.