Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Započinje nova rasprodaja Gortanove imovine na TIZ-u

02.06.2016. 22:00
Započinje nova  rasprodaja Gortanove  imovine na TIZ-u


Općinski sud prodaje preostale nekretnina tvrtke Gortan-Zadar na TIZ-u radi naplate dugova prema OTP banci zbog nepodmirenog kredita. Vrijednost nekretnina, mahom poslovnih prostora, procijenjena je na 8,1 milijun kuna
Kao što je to bilo i najavljeno po završetku dva dražbena kruga prošle godine, na kojima je temeljem ovrhe OTP banke prodana  većina nekretnina tvrtke Gortan-Zadar na lokaciji TIZ, 12. srpnja započinje rasprodaja preostalog dijela nekretnina te nekoć moćne  građevinske tvrtke na istoj lokaciji.
Ovrhu će voditi viši sudski savjetnik Općinskog suda u Zadru Denis  Klarendić, OTP banku zastupa splitski tim iz Odvjetničkog društva Šiško  i partneri, a Gortan-Zadar čije su nekretnine procijenjene na osam milijuna i 151 tisuću kuna, zadarski odvjetnički tim Korljan i partneri.
Popis nekretnina
U prvom i drugom dražbenom krugu prodani su svi stanovi, nekoliko  garaža i parkirnih mjesta za ukupno oko 50 milijuna kuna, čime je namiren tek manji dio duga Gortan-Zadra prema OTP banci. Za prodaju su  preostali mahom poslovni prostori , garaže i zemljište, a na na oglasnoj  ploči Općinskog suda navodi se na prodaju nude zgrada “armiračnice”  sa zemljištem površine 599 metara četvornih, zgrada kovačnice i “armiračnice” sa zemljištem površine 167 metara četvornih, zgrada  – laboratorij i ured sa zemljištem površine 37 metara četvornih, zgrada – radionica  mehanizacije sa zemljištem površine 193 metara četvornih, zgrada centralnog skladišta sa zemljištem površine 160 metara četvornih, zgrada  stambenih baraka sa zemljištem površine 513 metara četvornih i neplodno, gospodarsko dvorište površine 11.751 metara četvornih. Sve su nekretnine upisane u zk. uložak katastarske općine  Zadar kao vlasništvo  OTP banke u cijelosti.
– Nekretnine će biti prodane na usmenoj i javnoj dražbi, a prvo  dražbeno ročište za prodaju održat će se u zgradi Općinskog suda u Zadru, Plemića Borelli 9, soba 119, I. kat, te se zakazuje za dan 12. srpnja  2016. godine s početkom u 9 sati, najavili su iz Ovršnog odjela zadarskog  Općinskog suda uz napomenu kako će se vrijednost nekretnina konačno  utvrditi na ročištu za prodaju. Sud navodi kako nekretnine koje se ne  mogu prodati ispod 2/3 utvrđene vrijednosti, odnosno pet milijuna i 434  tisuće kuna, nisu slobodne od osoba i stvari.
Također, ističu i kako je kupac obvezan položiti kupovinu u roku od 60  dana nakon ročišta za dražbu, a ukoliko to ne učini, da će sud rješenjem  prodaju oglasiti nevažećom i odrediti novu prodaju, dok će se iz položenog osiguranja namiriti troškovi nove prodaje i naknaditi razlika između kupovine postignute na prijašnjoj prodaji i novoj prodaji.
Zgrade lopužice
Tvrtka Gortan-Zadar osnovana je 1995. godine i uspješno je poslovala  sve do 2012. godine. Pokušaj spasa kroz predstečajnu nagodbu pokrenut  je u rujnu 2013. godine, no prije nego što je nagodba zaživjela, OTP banka, kao razlučni vjerovnik, s upisanim hipotekama na nekretninama ove  građevinske tvrtke pokrenula je ovrhu za naplatu dospjelih, a neplaćenih  rata kredita koje su premašivale iznos od 100 milijuna kuna.
U namjeri da tvrtki vrati staru slavu u suvlasništvo s većinskim paketom dionica ušao je zagrebački odvjetnik i poduzetnik Marko Kern. On je  najavio i pokretanje kaznenih prijava nadležnim institucijama zbog  brojnih nezakonitih radnji koje su tu tvrtku bacile na koljena, a stotinjak  njezinih radnika na Zavod za zapošljavanje. Zanimljivo je spomenuti da  u tim zgradama, popularno nazvanim i lopužice, stanove imaju mahom  građani “dubljeg” džepa, a neki od njih na lani su na dražbi otkupljivali  stanove u kojima već stanuju. Ima li i u tome nekih nezakonitosti nije  poznato jer se nadležne službe, iako su još odavno obavili razgovore i sa  sada već bivšim zaposlenicima tvrtke, i predstavnicima stanara elitnih  zgrada, te pročešljali svu dokumentaciju, još nisu službeno oglasili.