Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Britanci ispustili dim i napravili desnu petlju (FOTOGALERIJA)

02.06.2017. 22:00
Britanci ispustili dim i napravili desnu petlju (FOTOGALERIJA)


Jedna od najvećih svjetskih avio-atrakcija akrobatska grupa Britanskog ratnog zrakoplovstva – RAF Red Arrows sletjeli su jučer na pistu 93. zrakoplovne baze Zemunik. Odmah po slijetanju, dočekao ih je britanski veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH NJ. E. Andrew Stuart Dalgleish.
– Fantastično je danas što Red Arrows mogu biti skupa sa svojim domaćinima, akrobatskom grupom HRZ-a Krila Oluje. Ovo je primjer odlične suradnje britanskog i hrvatskog ministarstva obrane. Naša suradnja nastavlja se svake godine kroz zajedničku vježbu Sava – Star. Imamo i zajedničke mornaričke vježbe, rekao je veleposlanik Dalgleish, u čijoj pratnji je bio vojni izaslanik, pukovnik zrakoplovstva John Anthony Carswell Kelly.
Red Arrowsi su u Zemunik sletjeli u formaciji 11 aviona BAE HAWK T-l, koju je predvodio bojnik David Montenegro. Oduševljen preletom preko, kako je rekao, prekrasne hrvatske obale Jadrana, Montenegro je dodao da su Krila Oluje fantastična akro-grupa koju je sretao više puta na svjetskim aeromitinzima.
– Izmijenili smo iskustva, budući da letimo na bitno različitim zrakoplovima. Bilo je pravo uživanje razgovarati o sličnostima i različitostima u upravljanju zrakoplovima. Znam koliko je zahtjevno letjeti hrvatske Pilatuse PC-9 i zbog toga imam dodatno poštovanje za njihov rad. Veselili bi se kad bi u budućnosti radili zajedno, a ne samo proći kroz Zemunik i natočiti gorivo. Obično se vraćamo u zemlje gdje smo bili. To bi rado učinili i u Hrvatskoj. Uostalom, imamo gotovo iste, crvene kombinezone, rekao je na kraju u šali vođa Red Arrowsa.
Vođa akrobatske grupe „Red Arrows” za sezonu 2017. u svojoj je karijeri letio je na avionima Hawk T-l i Tornado F3, a pilot „Red Arrows” u ulozi pratitelja bio je od 2008. do 2011. godine. Ulogu vođe „Red Arrows” preuzeo je 2015. godine i ovo je njegova treća sezona u toj ulozi.
„Krila Oluje” i „Red Arrows” prvi zajednički nastup na nekom međunarodnom aeromitingu imali su prigodom obilježavanja 50- obljetnice „Frecce Tricolori”, 2010. godine u Udinama, a zadnji susret bio je prošle godine na „Royal International Air Tattoo” u bazi RAF Fairford, kada su „Krila Oluje” osvojila nagradu za sveukupno najbolji nastup na tom najprestižnijem svjetskom vojnom aeromitingu. Tom prigodom je i inicirana ideja o mogućoj posjeti „Red Arrowsa” svojim kolegama u 93. zrakoplovnoj bazi prilikom odlaska ili povratka sa završnih priprema za sezonu nastupa, koje „Red Arrows” tradicionalno provode u zrakoplovnoj bazi RAF Akrotiri na Cipru. S obzirom na to da tek po završetku priprema na Cipru prolaze formalnu certifikaciju za nastupe u sezoni 2017., tzv. PDA -Public Display Authorization. Stoga „Red Arrows” nisu u prigodi ovog posjeta Zadru mogli izvesti puni program. Svrha posjeta „Krilima Oluje” je prvenstveno daljnji razvoj prijateljskih odnosa koje dvije grupe održavaju već dugi niz godina. „Red Arrows” svake godine odlaze na svoje pripreme na Cipar, pa postoji mogućnost da će ovakvi posjeti i suradnja između dviju akrobatskih grupa postati tradicionalni.