Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iz dalekog Pekinga u Zadar donijeli vještine baštinskog lutkarstva

02.06.2017. 22:00
Iz dalekog Pekinga u Zadar donijeli vještine baštinskog lutkarstva


Treći dan Susreta lutkara Hrvatske doveo je lutkare iz Kine na Narodni trg u subotu ujutro. Nakon kašnjenja od pola sata uzrokovanog tehničkim poteškoćama, gosti sa Dalekog istoka pokazali su kroz nekoliko etida svu divotu svoga zanimanja, odnosno poziva. Glumci su iz Gradske straže izašli u pratnji svojih lutaka i razveselili subotnje jutro u gradu. Sve je započeo glumac čija je lutka biciklist akrobat, s njegov nastup privukao je pažnju mnoštva djece koja su u pratnji roditelja na trgu formirala krug oko glumca i udivljeno gledala lutku koja se kreće zahvaljujući vještini prstiju iskusnog glumca lutkara. Uslijedio je nastup koji nosi ime “Pijana Konkubina” koji je dobro nasmijao okupljene, a potom i “Ludi monah” koji je dobio najveći pljesak.
Glumci su dio Centra za lutkarsku baštinu Pingyang iz Pekinga, nekadašnje “Yueshengshe lutkarske družine” osnovane 1919. godine. Više od 90 godina centar nastupa u raznim zemljama i regijama Europe, Amerike, Afrike i jugoistočne Azije. Primili su preko 30 nacionalnih i 300 regionalnih nagrada. Riječ je o jednoj od najutjecajnijih suvremenih lutkarskih družina. Usredotočenost na marionete i ginjole, lutke na štapu te glumce lutkare, čine Pingyang lutkarske izvedbe sveobuhvatnom scenskom umjetnošću.
Nakon nastupa na Narodnom trgu u 12 sati etide su u više scena izvedene i u Hrvatskom narodnom kazalištu, a ulaz je, kao poklon SLUK-a gradu, bio besplatan. Danas je zadnji dan SLUK-a, a na programu je u 11 sati predstava Pipi Duga Čarapa Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a u 20 sati slijedi dodjela nagrada najboljima i svečano zatvaranje festivala.