Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rekordan kruzerski dan s preko sedam tisuća turista

02.06.2017. 22:00
Rekordan kruzerski dan s preko sedam tisuća turista


Čak tri kruzera jučer su uplovila u Zadar s ukupno više od sedam tisuća putnika. Prošle godine rekordan kruzerski dan bio je u kolovozu, a ove godine došao je čak dva mjeseca ranije.
Prvi je jučer ujutro u sedam sati u Luku Gaženica pristao Brilliants of the seas, dug 294 metara s 2.500 putnika. Sat i pol kasnije u gradsku luku na Poluotok uplovio je MSC Simphony, kruzer talijanskog brodara duljine 275 metara s 2.500 putnika.
– Ovo je najveći brod koji je dosad uplovio u gradsku luku, kazao je Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar.
Oko 9 sati i 30 minuta u Luku Gaženicu uplovila je Aida Blue duljine 255 metara s 2.300 putnika.
– Aida Blue je u Zadar stigla iz Dubrovnika, a nakon Zadra odlazi za Veneciju odakle se ponovno vraća u Zadar. Brilliance of the seas u Zadar je uplovio iz Venecije, a potom nastavio za Kotor.
Poluotok su jučer okupirali gosti s luksuznih kruzera, čime se dalo naslutiti kako je sezona počela.
No, u Zadar i danas stižu tri luksuzna broda pa će i subota biti rekordna u međunardnom prometu.
– Već u dva sata ujutro u gradsku luku uplovljava Crystal espirit koji će u Zadru ostati do 15 sati. Duljine je 86 metara, a ima 80 putnika. U Gaženici će se vezati Seven seas, kruzer duljine 180 metara sa 700 putnika, a oko 12 sati doći će Celebrity constellation duljine 294 metara na kojem će doći 2.200 putnika, najavio je Štambuk, dodavši kako u posljednjih 36 sati uistinu mogu očekivati rekordan promet u kruzerskom turizmu u zadarskoj Lučkoj upravi.
Međutim, kroz srpanj i kolovoz bit će dana kada će u Zadar uplovljavati po dva veća kruzera s ukupno oko 4.000 putnika pa se gužve na Poluotoku tek mogu očekivati.