Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KONAČNA ODLUKA Zadarski SDP u izbore ide s povjerenikom

03.06.2020. 15:18


Povjerenik zadarske organizacije SDP-a, Nikša Vukas, glavni tajnik stranke, u ponedjeljak navečer održao je sjednicu Gradskog odbora stranke. Lokalno članstvo već mjesecima iščekuje njegov dolazak, s obzirom da je glavna tema sjednice trebala biti izbor novog rukovodstva GO-a. Naime, Odbor je raspušten još u rujnu prošle godine kada im je Središnjica u Zadar poslala povjerenika koji je do izborne skupštine trebao voditi zadarsku organizaciju.
No, niti osam mjeseci od raspuštanja Odbora, članstvo neće dobiti predsjednika ili predsjednicu jer će Odbor voditi – povjerenik. To je vijest koju im je Vukas donio ovoga ponedjeljka, obrazlažući i zašto je to tako. U Gradskom odboru, naime, saznajemo da će se izbori za novo rukovodstvo održati tek nakon parlamentarnih izbora u srpnju, ali i da se članovi nisu bunili protiv ove odluke.
Na sjednici je ujedno formiran i izborni stožer Gradskog odbora u koji ulazi svi SDP-ovi gradski vijećnici te predsjednici stranačkih foruma. Gradski vijećnik Daniel Radeta nakon sjednice ističe kako su zadovoljni zaključcima te da će u izbore za Sabor, iako nemaju novo rukovodstvo, ući potpuno spremni.


Formiran izborni stožer
– Na sjednici smo dogovorili neke tehničke stvari za parlamentarne izbore. Što se tiče izbora za Gradsku organizaciju, bit će održani odmah nakon parlamentarnih izbora, ali o datumu izborne skupštine na sjednici nismo govorili. Imamo koordinatora za našu jedinicu, Franka Vidovića, a osnovali smo i izborni stožer Gradskog odbora kojeg, osim mene, čine Erol Gaši, Danijela Vukoša, Jelena Jelavić, Ivan Matešić, Irena Dragić, Jure Zubčić te troje predsjednika naših foruma. To su Helena Mikulandra ispred Foruma mladih, Ivan Zekanović u ime Foruma seniora te Vedrana Mišković u ime Foruma žena, kaže Radeta.
Gradski vijećnik napominje kako prilikom sastava izbornog stožera i koordinatora jedinice nije bilo nimalo negodovanja, naprotiv:
– To je ono što nam je trebalo kako bismo tehnički mogli ući u ove izbore i napraviti najviše što možemo, zaključuje Radeta.
Naime, Šibenčanin Franko Vidović dosad je bio redovit kandidat na listi za IX. izbornu jedinicu, s obzirom da je jedan od najjačih SDP-ovaca u Dalmaciji. Šef stranke, Davor Bernardić, imenovao ga je za koordinatora ove jedinice, a županijski SDP čak ga predložio i kao kandidata za Sabor.


Prigovori zbog Franka Vidovića
Osim njega, za saborski mandat borit će se predsjednica Županijskog odbora Renata Sabljar-Dračevac, Toni Herenda i Radoslava Gregov. No, zadarski prijedlozi tek moraju proći verifikaciju Središnjice kada će se znati tko će se zapravo boriti za glasove birača IX. jedinice.
Iako je sjednica u ponedjeljak prošla bez prigovora, kandidatura Šibenčanina Vidovića i izostanak dugogodišnje zastupnice Sabine Glasovac s liste županijskih prijedloga ipak nije naišla na sveopće odobravanje članstva, o čemu svjedoči i objava njihova člana, Jure Zubčića, koji na Facebooku poručuje kako ne želi šutjeti zbog dobrobiti stranke.
– Nažalost, pokazalo se da ništa od te dobrobiti nismo dobili. Vidi se to i danas s prijedlozima zadarske ŽO SDP-a koji je predložio Franka Vidovića iz Šibenika, ali ne i Sabinu Glasovac. Pored jedne od najaktivnijih zastupnica i pored dokazanih i sposobnih ljudi vi dozvoljavate da Županijska organizacija predloži osobu koja drži kvorum HDZ-u i zašto ne Šibenčanina. Pa se zapitajte zašto je Zadar utvrda HDZ-a. Pričati o tome zašto moj prijedlog za gradskog vijećnika Erola Gašija nije prošao nema smisla. Dovoljno je napisati da nije prošao. Točka. Županijski SDP danas. Šutjeti za dobrobit stranke? Opet? Ovaj put za dobrobit stranke treba govoriti. Jasno i glasno. Točka. Kad su prijedlozi moje stranke protivni interesima mog grada, moja obveza je da govorim, poručio je Zubčić.