Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pag – grad turizma na otoku iznenađenja

Autor:

02.07.2008. 22:00
Pag – grad turizma na otoku iznenađenja

Foto: Adam VIDAS



Kvaliteta i kvantiteta hotelske ponude se zadnjih godina bitno povećala. Danas u Pagu, hvala Bogu, imamo šest hotela od čega tri s četiri zvjezdice, wellness centrom i bazenom. Njihovo uređenje i opremanje je bitno produžilo sezonu. Od preostalih naših kapaciteta za istaknuti je autokamp u Šimunima, koji radi tijekom cijele godine gdje se i ove godine podigla Plava zastava, kaže direktor TZ Paga Slavko Pernar
Turistička patrola Zadarskog lista napušta kopno i kreće u osvježavajući obilazak turističkih odredišta na otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad”. U ovom broju predstavljamo grad Pag, grad turizma na otoku iznenađenja. Nije potrebno isticati kako Pag iz godine u godinu podiže svoj turistički rejting, ispreplićući u jedinstvenu pašku čipku moderni turizam, potrebe današnjeg gosta, povijesne vrijednosti i atraktivne i netaknute prirodne destinacije kojima obiluje.
Uređenost i opremljenost ulaza u grad sve do stare jezgre nije potrebno previše ni komentirati. Pažani su već odavno postavili tablu dobrodošlice, hortikulturno uredili ulaz i druge zelene površine na putu do centra i postavili signalizaciju koja vodi gosta do željenog odredišta – hotela, gradske jezgre, TIC-a, pošte, ambulante… U tim naporima javnom sektoru pridružio se i privatni. Pritom se prvenstveno misli da je Mala sirana na ulazu u grad također uredila svoj okoliš, a ni INA nije zaostala s uređenjem svoje benzinske postaje.
Na pozornici renesansnog grada
Prava paška priča počinje u starom dijelu grada, renesasnom dijelu kipara i arhitekta Jurja Dalmatinca. Grad je planiran veoma skladno, prema načelima mediteranskog pojasa, s trgom u sredini i paralelnim rasterom ulica. Teško je ne uživati u tom skladu ljepote i jednostavnosti, igri bijelog kamena i sunca na pozornicama Kneževa dvora, benediktinskog samostana Svete Margarite gdje koludrice stoljećima čuvaju recepturu baškotina, Zborne crkve Marijinog Uznesenja koja iz političkih-povijesnih razloga nikad nije postala biskupijska katedrala, kuli Skivanat. Nažalost, i staru jezgru Paga pohađa pošast modernog doba dalmatinskih gradova. Sve je manje žena koje se dovikuju s ponistra, širaju robu, djece koja trče hladom kaleta i nonica koje pletu pašku čipku na kućnim ulazima. Stari ljudi pomalo napuštaju ovaj svijet, a mlađe generacije koje žive u komfornim kućama prodaju po skupoj cijeni svoja obiteljska ognjišta donositeljima stranog kapitala.
Ipak, to je tema za neku drugu priču, a ne turističku patrolu koja se nastavlja kroz Velu ulicu do najljepšeg trga u Zadarskoj županiji – Trga Petra Krešimira IV. Trg je od ove godine dobio novi sadržaj jer je konačno otvoren Knežev dvor u kojemu se sada događaju kulturni događaji i izložbe na visokoj razini. Na trgu se nalazi i TIC koji u jutranjim satima opsjedaju brojni turisti kojih u ovom trenutku na Pagu ima više od 4.500 tisuće. TIC je otvoren svaki dan od 8 do 22 sata, u njemu rade tri djelatnice. Police su popunjene turističkim prospektima Paga i Hrvatske. Od novih sadržaja za ovu godinu su izdane brošure s rasporedom događanja tijekom cijelog ljeta, te prospekt s opisom povijesnih znamenitosti u gradu i svih plaža u njegovoj okolici. U TIC-u se turistička patrola susreće s direktorom TZ Pag Slavkom Pernarom koji odmah ističe turističke pomake u Pagu.
– Kvaliteta i kvantiteta hotelske ponude se zadnjih godina bitno povećala. Danas u Pagu, hvala Bogu, imamo šest hotela od čega tri s četiri zvjezdice, wellness centrom i bazenom. Njihovo uređenje i opremanje je bitno produžilo sezonu. Od preostalih naših kapaciteta za istaknuti je i autokamp u Šimunima koji radi tijekom cijele godine gdje se i ove godine podigla Plava zastava, kaže direktor TZ Pag Slavko Pernar.
Dvadeset i sedam kilometara plaža!
Uz TIC se nalazi stalna izložba paške čipke, proizvoda koji nosi oznaku izvorno hrvatski i hrvatski otočni proizvod. Dašak povijesti u galeriju unosi i velika fotografija prvih polaznica banovinske čipkarske škole zajedno s učiteljicom Oerse i tadašnjim gradonačelnikom Paga i njegovom suprugom Farnom i Magdalenom Budak. Mnogi će Pažani za njega reći kako je za grad učinio više nego ijedan otočanin.
Pored svakog spomenika kulture, povijesne građevine nalazi se info tabla koja na hrvatskom i engleskom jeziku govori o kojem je spomeniku riječ i iz kojeg stoljeća datira. Šetnja kroz gradsku jezgru nastavila se na uz bedeme i obilazak kule Skrivanat koja je jedina preostala gradska kula. Za primijetiti je bilo kako su sve javne površine besprijekorno uređene i održavane. Šetnja Pagom završila se na gradskoj rivi. Tipična mediteranska živost – ispijaju se jutarnje kave, neobavezno priča i čeka se zvizdan da se ode kući na ručak, dok to sve promatra kip Jurja Dalmatinca. Inače, riva je i gradska šetnica i na njoj su u tu svrhu postavljene klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za otpad i neizostavni pitari s cvijećem. Riječ-dvije zaslužuju i paški ugostitelji koji imaju sreću da na svom meniju ne moraju ništa izmišljati već samo preuzmu tradicionalne otočne proizvode – za prilog domaći pršut i paški sir, glavno jelo paška janjetina ili friška riba, a sve skupa zaliveno otočnim vinom koje predvodi neizostavni Gegić.
Pašku priču završit ćemo s plažama. Na glavnoj gradskoj plaži Prosiki četvrtu godinu zaredom podignuta je Plava zastava. To je samo dokaz kontinuirane brige za uređenost plaže i čistoću i kvalitetu mora. Prosiku dnevno “opsjedaju” tisuće kupača koje uživaju u pješčanom plićaku, bistrom moru, suncu ili hladu tamarisa. Prosika je samo mali dio bogate plažne ponude Paga. Dvadeset i sedam kilometara plaža, skrivenih uvala paške vale koje čekaju da ih istraže moderni Robinzoni, prava su vrijednost kojom Pag raspolaže u ovom segmentu turističke ponude.
Pag je bio i ostao mediteranski dragulj hrvatske turističke ponude. Pobjeći s kopna na otok iznenađenja i kroz golu kamenu pustinju ući u renesansnu oazu grada Paga danas je prava vrijednost koju treba znati cijeniti. Pogotovo kada se zna da je ta oaza samo ulaz u skriveni svijet prirodne, kulturne i povijesne baštine Hrvatske i Mediterana.


Suveniri iz Vele ulice
Na suvenire u paškim suvenirnicama ne može se primijeniti uobičajena kritika izvorno hrvatsko – proizvedeno u Kini. Suvenirnice nude autohotne otočne proizvode kojima otok i grad Pag obiluju – od paške čipke, preko soli, vina Gegića, paškog sira do neizostavnog Jurja Dalmatinca. U opremljenosti i uređenosti prednjači galerija i suvenirnica u Veloj ulici u vlasništvu Josipa Fabijanića.