Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Božinova izložbu posvetila majci koja je voljela dolaziti u Zadar

02.07.2012. 22:00
Božinova izložbu posvetila majci koja je voljela dolaziti u Zadar


Izložba Anete Božinove otvorena je u sklopu 9. dana makedonske kulture u Zadru u organizaciji Makedonskog kulturnog društva “Biljana” iz Zadra
 Aneta Božinova, akademska kiparica iz Skoplja predstavila je Zadranima svoj rad na izložbi “Krug kao ezoteričan segment” otvorenoj jučer u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar.Izložba, koju je umjetnica sentimentalno vezana za Zadar, posvetila pokojnoj majci, otvorena je u sklopu 9. dana makedonske kulture u Zadru u organizaciji Makedonskog kulturnog društva “Biljana” iz Zadra. Suradnju s Božinovom MKD “Biljana” ostvarili su preko Zajednice Hrvata u Skoplju, a kako je naglasila predsjednica MKD “Biljana” Mirjana Majić, ta je suradnja rezultirala zadarskom izložbom na obostrano zadovoljstvo.
Otvorenje izložbe započelo je glazbenom točkom Miroslava Stojanovića i Ivana Andrijevića izvedbom dviju tradicionalnih makedonskih pjesama, a okupljenima se obratio i predsjednik Zajednice Makedonaca u RH Orce Lambevski.
– Svima je poznato koliko sam izuzetno ponosan na MKD “Biljana” iz Zadra koji ustrajno radi na promociji makedonske kulture u Hrvatskoj. Ovo je još jedan veliki iskorak, gostovanje makedonske umjetnice, koji su na tom putu ostvarili, kazao je Lambevski.
Autorica skulptura Aneta Božinski predstavila se ukratko okupljenima, a na kraju nije mogla zadržati emocije izražavajući sreću jer se njezina petnaesta izložba održava upravo u gradu u kojem je imala veliku želju izlagati.
– Moja velika želja bila je izlagati u Zadru u koji dolazim svake godine. Ova izložba znači mi neizmjerno mnogo, a posebno mi je drago da ovdje vidim Makedonce, jer nisam do sada znala da u Zadru ima Makedonaca, rekla je umjetnica sa suzama u očima prisjetivši se majke koja je također voljela dolaziti u Zadar, a kojoj je posvetila izložbu.