Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Redatelj s kojim nikad nije dosadno

Autor: Valentina Mlađen

02.07.2013. 22:00
Redatelj s kojim nikad nije dosadno


Publika koja dolazi na Frljićeve predstave uvijek je negdje između straha od onoga što je očekuje i uzbuđenja baš zbog činjenice da to nikad nije samo monotono sjedenje i pasivno promatranje priče


Sigurno je da postoji istina u onome kad se bavimo tuđom nesrećom manje mislimo na vlastitu. Zna to i redatelj Oliver Frljić, autor predstave Mrzim istinu koja će u izvedbi Teatra &td sutra u dva termina igrati u sklopu 19. Zadarskog kazališnog ljeta. Upravo suprotno, Frljić istinu voli i reći će je ma koliko teška ona bila, ali njegovi likovi sasvim su druga priča. Jedna od najnagrađivanijih predstava koja je pokupila Nagrade hrvatskog glumišta, 26. Gavellinih večeri 2011., 19. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka, 19. Festivala glumca, XI. Festivala BH Zenica, festivala New plays from Europe 2012. održanog u Wiesbadenu… u Zadar dolazi u izvedbi Ivane Roščić, Rakana Rushaidata, Filipa Križana i Ive Visković. Priča je to o Frljićevoj – redateljevoj obitelji koju bi se moderno nazvalo – disfunkcionalnom.
Svatko ima svoju istinu
Oliver Frljić 24. travnja 1992. u svojoj šesnaestoj godini napušta roditeljski dom. Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od obitelji, postat će trajno stanje. Slijede: godine izbjeglištva, prvi studij, drugi studij, zasnivanje svoje obitelji, treći studij, početak profesionalne kazališne karijere, postupna afirmacija, raspad obitelji, ova predstava. Ova predstava nas vraća u vrijeme prije 24. travnja 1992. Na temelju obiteljskih dokumenata i autorovih sjećanja saznaju se svi međusobni odnosi između četveročlane obitelji, a istina je uvijek relativna jer svatko ima svoju istinu.
Glumačka ekipa za predstavu se pripremala svega mjesec dana, a Rakan Rushaidat kaže kako je sam redatelj od njih tražio, te su se tako i ponašali, kao da se ne radi o njegovoj, već o bilo kojoj obitelji.
Brojne nagrade od strane struke i publike, te status jedne od najboljih predstava duguje, smatra Rushaidat činjenici da se bavi tematikom prostora bivše Jugoslavije i događanja na njima, s druge strane to je svojevrsno eksperimentiranje s kazalištem, izlaskom iz uloge, a s treće strane u ovoj priči može se prepoznati svaka obitelj i to je ono što publiku privlači i čini bliskom ovoj tematici.
Univerzalna tema
– Iako se u jednom dijelu predstava dotiče rata i odrastanja djece u poslijeratnom vremenu predstavu su prihvatili i na stranim jezicima i tu smo shvatili da je to jedna široka, univerzalna tema koju ljudi razumiju bez obzira na prostor i jezik, kaže Rushaidat.
Publika koja dolazi na Frljićeve predstave uvijek je negdje između straha od onoga što je očekuje i uzbuđenja baš zbog činjenice da to nikad nije samo monotono sjedenje i pasivno promatranje. Predstava se ovoga puta odvija u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u intimnoj atmosferi, kakva zapravo i jest svaka obiteljska priča, a zbog interesa javnosti održat će se u četvrtak 4. srpnja u dva termina – prvi u 19.30 i drugi u 21.30 sati.
– Ovoga puta nema interakcije u onom klasičnom smislu. Publika je ovdje promatrač, voajer, ima priliku sjesti u nečiji dnevni boravak i promatrati tuđi život. Zato je predstava dosta komorna, u smislu da je ograničen broj publike kako bi se dobila upravo ta atmosfera, pojašnjava Rushaidat.
Cijena ulaznica za ovu predstavu iznosi 80 kuna.