Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Oko osam tisuća vjernika hodočastilo u Vranu

02.07.2016. 22:00
Oko osam tisuća  vjernika  hodočastilo u  Vranu


I Vrana je simbol povezanosti sa Svetom Stolicom, prva nuncijatura u Hrvatskoj. Kralj Zvonimir je Svetoj Stolici 1075. godine darovao samostan sv. Grgura u Vrani u znak vjernosti Svetoj Stolici, rekao je mons. Mile Bogović
Tisuće vjernika se jučer slijevalo u Vranu u svetište Sv. Nediljice, istoimenog zavjetnog blagdana ranokršćanske mučenice. Prema  policijskoj procjeni od pet sati ujutro do tri sata poslijepodne  svetište je  pohodilo oko osam tisuća vjernika, a još je prethodila tradicionalno  izuzetno posjećena večernja misa s obredom blagoslovom djece, koju  je predvodio biogradski župnik don Ivica Mustać.
Riječ je o tradicionalnom okupljaju tisuća vjernika cijele Zadarske  nadbiskupije na prvu nedjelju u srpnju. A činjenicu da nije zamro hodočasnički duh mnogih vjernika, koji su i pješice došli u Vranu, pohvalio je i vranski župnik Šimun Šindija. Koncelebrirano misno slavlje za  vanjskim oltarom u masliniku i parku svetišta predvodio je mons. Mile  Bogović, gospićko- senjski biskup u miru.
U svojoj propovijedi umirovljeni biskup Bogović na početku je podsjetio na tradiciju pobožnosti i štovanja sv. Nediljice, istaknuvši da je i  Vrana simbol povezanosti sa Svetom Stolicom, prva nuncijatura u Hrvatskoj. Kralj Zvonimir je Svetoj Stolici 1075. godine darovao samostan  sv. Grgura u Vrani u znak vjernosti Svetoj Stolici, da bude gostinjac poslanicima sv. Petra, u njihovoj vlasti.
Bogata kulturna i vjerska povijest suncem okupane Vrane u duhovno-molitvenom ozračju, jedno je od središnjih nadbiskupijskih svetišta.  A unatoč “zvizdanu”, sparini i 30 stupnjeva Celzijevih u hladu, hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, skuterima, automobilima i kombijima od ranog jutra do mraka pohodili  svetište sv. Nediljice, djevice i mučenice.
Pojedinim hodočasnicima velika vrućina bila je gotovo nepodnošljiva, u glavu je “udarilo” sunce. Međutim, najteže je bilo, priznali ili ne,  brojnim policajcima PU zadarske koji su besprijekorno regulirali promet i po najvećim vrućinama, sve od Maškovića hana do kanala na  Vranskom jezeru.
Među nepreglednim mnoštvom vjerničkog puka u viteškim odorama  s kopljima u ruci poput počasne straže su bili i Vitezovi vranski.
Nakon duhovne, uslijedila je tjelesna okrepa, na sve strane uokolo  svetišta.  Sve je to bilo začinjeno s neizostavnim prosjacima i ženama  koje vam za rever ili na majici lijepe svetačke bedževe i slike, koje potom morate platiti 10, 15 ili 20 kuna.
Ipak, Vrana se na trenutke otkrivala kao svojevrsna oaza zabave, veselja, ali i neupitne pobožnosti. Bilo je u Vrani svega, a najviše uzvišenog ozračja koje je došlo sa zavjetnim blagdanom sv. Nediljice.