Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar nije peti u zemlji!

02.07.2016. 22:00
Zadar nije peti u zemlji!


Ovdje je iskazana poduzetnička snaga Zadra spram drugih gradova u zemlji mjerena uspjehom trgovačkih društava. Stvar dijelom popravljaju obrtnici, koji drže svoj položaj u zemlji, odnosno dopunska djelatnost, ponajprije iznajmljivačka
Financijska agencija sačinila je nakon analize gradova središta županija odnosno snage županija a sve gledano kroz poduzetnike i to one koji posluju kroz trgovačka društva i analizu poduzetničkog značenja i položaja 10 najvećih gradova u zemlji gdje je mjesto i Zadra.
 Temeljni je zaključak da Zadar u poduzetništvu u zemlji “ne brani” svoju poziciju prema broju stanovnika, te da smo poduzetnički slabiji nego nas ima.
Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2011. godine, deset gradova sa najvećim brojem stanovnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac i Sisak.
Najbolji Zagreb, najgori Sisak
Naravno  najveći je broj stanovnika u Zagrebu (790.017), više nego u preostalih devet gradova zajedno (773.427). Usporedba navedenih podataka s brojem poduzetnika i brojem zaposlenih kod poduzetnika te ukupnim prihodom i neto dobiti/gubitkom poduzetnika koje su iskazali u godišnjem financijskom izvještaju za 2015. godinu, pokazala je da je u odnosu na broj stanovnika najmanje poduzetnika u Sisku, a jednako tako najmanji je i broj zaposlenih, tj. 161 na 1.000 radno sposobnih stanovnika. Kod ostalih se gradova taj broj kreće od 218 (Velika Gorica) do 344 (Rijeka i Pula), dok je Zagreb uvjerljivo na prvom mjestu sa 614 zaposlenih kod poduzetnika u odnosu na 1.000 radno sposobnih stanovnika.
Prema broju poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika, na prvom je mjestu Pula sa 67 poduzetnika, a na drugom Zagreb sa 65, dok je treći Split sa 53 poduzetnika. Prema istom kriteriju među navedenim je gradovima Sisak na začelju sa 22 poduzetnika na 1000 radno sposobnih stanovnika, a nešto su bolji Slavonski Brod sa 24 poduzetnika i Karlovac sa 28 poduzetnika. Jedan od odgovora zašto je tome tako vrlo vjerojatno krije se u činjenici da je od 38.760 radno sposobnih stanovnika Pule, njih 8.449 (21,8%) visokoobrazovano. Za usporedbu, na razini RH udio visokoobrazovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu je 17,8%, a u Sisku 11,3%.
Državne tvrtke
Očekivano, kod poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu najviše je zaposlenih na 1.000 radno sposobnih stanovnika (614), a prema istom kriteriju među 10 najvećih gradova po broju radno sposobnih stanovnika, drugo mjesto dijele Rijeka (344) i Pula (344). Čemu to Zagreb treba zahvaliti nema potrebe nabrajati, kad znamo da su sjedišta gotovo svih banaka i državnih tvrtki kao i najvećih trgovačkih i inih tvrtki tamo. Kad su u pitanju Rijeka i Pula tome su najviše doprinijeli Plodine, Uljanik, Jadrolinija, Arenaturist, 3.  maj itd.
U gradovima sa najviše stanovnika u RH, u kojima živi 37% radno sposobnoga stanovništva ostvareno je 65% od ukupnih prihoda poduzetnika u RH u 2015. godini i isti toliki udio u neto dobiti poduzetnika, čemu su najviše doprinijeli poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, a ističu se tri poduzetnika – HEP, Hrvatski telekom i HEP-Operator distribucijskog sustava.
Svi podaci prikupljeni su i obrađeni prema sjedištu poduzetnika, iako se poslovanje poduzetnika odvija i na drugim područjima izvan njegova sjedišta. Bez obzira na ovo ograničenje, prezentirani podaci daju dobar pregled poslovanja poduzetnika s područja gradova sa najvećim brojem stanovnika u RH prema popisu provedenom 2011. godine.