Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Ne mogu zaraditi niti 30 kuna dnevno!«

03.07.2020. 14:48


Sjede oni tako, na suncu kao i svake godine odmah kraj gradskog mosta, ali ove godine kao nikad do sada teško mogu zaraditi svoj »kruh nasušni« jer turista – nema… Tu i tamo netko prođe i zastane, raspita se za izlet na Kornate ili Saharun, ali daleko je to od situacije koja je bila prije pandemije koronavirusa, pa je tako Ivan Babić zaključio kako ćemo uskoro i vrijeme početi računati na ono prije i poslije korone. Prema njegovom mišljenju, teško ćemo se i iako bude sve u redu, oporaviti i sljedeće sezone.


Danima nikoga…
– Radim ovaj posao bukiranja izleta već osam godina, a zadnjih par godina sam na ovoj istoj lokaciji, kraj mosta. Situacija je jako loša. Nema turista i ne pamtim da je bila ikad ovako. Ima nešto Nijemaca i Slovenaca, a posljednjih nekoliko dana primjetio sam da su došli i Česi, Poljaci i naši ljudi. U zadnjih nekoliko dana odnosno, tri dana prodali smo dvije karte – rekao je potpuno rezignirano Ivan Babić, dok je njegova kolegica Marija Špralja dodala kako nikada nije bilo kao ove godine. Ona je godinama već na štandu kraj mosta i otkriva kako ne zna što će te otkriva kako čak misli odustati od posla kojim se tako dugo bavi.
– Ne mogu zaraditi niti 30 kuna na dan, a strpljivi smo, tu smo. Radimo svakoga dana kao i uvijek od jutra do večeri, a ništa ne zarađujemo. I još smo zbog pandemije počeli raditi puno kasnije nego inače, tek 16. lipnja. Ima dana kad ne zaradimo niti kune, ispričala je Marija Špralja dodajući, kako kad je »normalna« situacija mogu zaraditi pristojnu pa čak i iznadprosječnu plaću.
Na susjednom štandu Sandra Pristovšek prodaje izlete na Kornate i Saharun. Nude izlete, rade reklame, prodaju karte i na brodu. Pružaju turistima informacije usmeno kroz razgovor, ali im nude i promidžbene letke. Ali, i prema njezinim riječima, situacija je nikad gora.


Teška i neizvjesna sezona
– Danima nisam ni jedan letak podijelila, a kamoli prodala kartu. Dajemo broj telefona, dajemo informacije, a onda zainteresirani nazovu, mi potvrdimo rezervaciju. Oni ujutro dođu, kupe kartu na brodu, a brod nam je kapaciteta oko 150 ljudi. Ove se godine i kasno počelo raditi zbog panedmije. Ja nisam radila cijelo vrijeme u lipnju, ali su mi pričali kolege s drugih štandova da je bilo malo bolje, nego sada, ali je nakon teniskog turnira i one negativne reklame, sve stalo. Ne znam kako ćemo izgurati sezonu, zaključila je Sandra Pristovšek.
Tako se i jučer ponovila nezapamćena slika u zadarskoj gradskoj luci. Nekoliko izletničkih brodova ostalo je vezano za kraj.