Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Alenu Periću 14 mjeseci zatvora

Autor: Suzana Bandić

02.08.2009. 22:00
Alenu Periću 14 mjeseci zatvora


Sutkinja je u obrazloženju presude pojasnila kako je, obzirom na ratno iskustvo, Perić morao biti svjestan opasnosti od rukovanja vatrenim oružjem na bazenu punom djece i odraslih ljudi
Alen Perić (37) proglašen je krivim za pucnjavu na bazenu Kolovare 20. lipnja 2007. godine. Jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Iako Perić za ovo djelo nije priznao krivnju već je iznoseći svoju obranu tvrdio kako je toga dana na bazenu u njegovog strica Jeru Perića (57) pucao netko drugi, u obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Zlata Smojver Kanjer istaknula je kako sud nije povjerovao njegovoj obrani jer bi u tom slučaju bilo logično da se on zajedno sa stricem sklonio u kafiću ispred kojeg se pucnjava dogodila, a ne u 15 minuta udaljenim Arbanasima kamo je ovaj pobjegao.
Neutemeljena obrana
Istaknula je kako je takva obrana neutemeljena, proturječna i usmjerena k izbjegavanju kaznene odgovornosti, a tu je tvrdnju potkrijepila i činjenicom da se Perić sam predao tek dva dana nakon što su svi mediji prenosili kako policija traga za njim. Sud mu je, međutim, kao olakotnu okolnost uzeo u obzir činjenicu da je otac troje malodobne djece, dosadašnju nekažnjavanost te to što se u trenutku počinjenja djela protiv njega nije vodio nikakav drugi sudski proces.
No, trogodišnje sudjelovanje u Domovinskom ratu i odlikovanje za zasluge sud mu nije uzeo kao olakotnu okolnost već naprotiv.
– Obzirom na ratno iskustvo držimo neupitnom postojanje svijesti pri rukovanju vatrenim oružjem kao i ugrožavanje tuđih života, a to znači da je okrivljenik trebao biti svjestan da se nalazi na bazenu koji je pun djece i odraslih ljudi. Ovim djelom izazvao je konkretnu opasnost za sve ljude u mikrolokaciji od 100 metara unutar mjesta događaja – pojasnila je Smojver Kanjer te dodala kako u prilog njegovoj krivnji idu i nalazi sudskog vještaka Vojina Maštruka, nalaz parafinske rukavice kao i iskazi trojice svjedoka koji su čuli da je upravo on pucao, a ne netko drugi.
Perića kaznene odgovornosti nije poštedjelo ni to što ga za ovo djelo ne tereti njegov stric Jere na kojega je on toga dana ispalio dva hica iz pištolja, a o čemu svjedoče dvije čahure pronađene u neposrednoj blizini mjesta na kojem je on sjedio, niti blagodat nesvjedočenja koju su iskoristili i njegov stric i rođak Hrvoje.
Pucao pa pobjegao
Podsjetimo, prema pričama očevidaca Alen je tog jutra prvo nazvao svoga strica, inače vlasnika cafe bara Bazen na Kolovarama, i provjerio je li on tamo. Kad je ovaj potvrdio da je u kafiću, za samo nekoliko trenutaka Alen je svojim BMW-om došao na bazen u pratnji rođaka Hrvoja. Nakon kraće prepirke Alen je iz pištolja ispalio dva hica u Jerinom smjeru, no srećom promašio je te nitko nije bio ozlijeđen. Potom su i on i Hrvoje pobjegli u smjeru Arbanasa. Policija ga je tražila cijeli dan no bezuspješno. Dva dana kasnije u prostorije zadarske policije došao je dragovoljno u pratnji svog odvjetnika Gordana Nižića.
Razlog svađe sa stricem nikada nije iznio, niti je priznao pucnjavu. Navodno je do njihova sukoba, koji je naposljetku doveo i do oružanog obračuna, doveo nesporazum oko poslovnog prostora restorana Lanterna na Branimiru.
Inače, Alen Perić otprije je poznat policiji po narušavanju javnog reda i mira, ali i po događaju od prije osam godina, kad je on sam bio žrtva napada. Nepoznati napadači tada su ga izudarali šipkama i bejzbol palicom po glavi.
Njegov stric Jere Perić zadarskoj je javnosti poznat kao ugostitelj i vlasnik zaštitarske tvrtke “Perić zaštita” te kao predsjednik Gospodarske stranke. No, ipak najčešće se uz njegovo ime veže podatak da je otac desetero djece – šest sinova i četiri kćeri koje ima s osam žena, što vjenčanih, što nevjenčanih.