Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Putnika više, a vozila manje nego lani

Autor:

02.08.2009. 22:00
Putnika više, a vozila manje nego lani

Foto: Zvonko KUCELIN



U proteklih sedam dana na zadarskom je području zabilježeno 95.903 putnika ili 0,6 posto više nego lani, dok je vozila bilo 20.299, odnosno za 1,2 posto manje u odnosu na prošlu godinu, kaže Lončar, izdvajajući jednu od najprometnijih linija, onu na relaciji Zadar – Preko. Na njoj je prevezeno 54.120 putnika, što je u odnosu na lani povećanje od 5,1 posto
Velika ovosezonska smjena gostiju obilježila je protekloga vikenda špicu turističke sezone. Govori se o rekordnom broju ulazaka stranih gostiju u Hrvatsku, a osim cestovnim, povećani broj putnika na odmor je stigao brodskim i trajektnim linijama. U svih sedam morskih županija, od Istre pa do Dubrovnika, već tijekom cijeloga proteklog tjedna, a zaključno s udarnom subotom i nedjeljom, na plovnim linijama zabilježen je promet od preko 450 tisuća putnika, što je povećanje za 1,4 posto u odnosu na lani. Vozila je pak, bilo gotovo 126 tisuća, odnosno 2,5 više, usporedimo li prošlogodišnje rezultate.
Kada je zadarsko područje u pitanju, kaže Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije, situacija je bila nešto slabija, ali s obzirom na početak ferragosta, tradicionalnih kolektivnih praznika na koje odlaze Talijani, očekivanja za kolovoz ipak su optimistična.
– U proteklih sedam dana na zadarskom je području zabilježeno 95.903 putnika ili 0,6 posto više nego lani, dok je vozila bilo 20.299, odnosno za 1,2 posto manje u odnosu na prošlu godinu, kaže Lončar, izdvajajući jednu od najprometnijih linija, onu na relaciji Zadar – Preko. Na njoj je prevezeno 54.120 putnika, što je u odnosu na lani povećanje od 5,1 posto. No, vozila je ipak bilo za 2 posto manje, odnosno 10.736.
Blagi pad prevezenog broja putnika i vozila bilježi plovna linija Biograd – Tkon, dok je na relaciji Brbinj – Zadar vozila bilo manje nego lani, ali putnika za 1,7 posto više.
– U subotu je za Brbinj uvedena i jedna dodatna linija, a sveukupno gledano, nije bilo velikih gužvi. Sve je funkcioniralo u najboljem redu i čekanja su bila minimalna, kaže Lončar, pojašnjavajući kako je plovni red otoka usuglašen s lokalnom upravom i samoupravom te se odvija kako je i dogovoreno. Trenutačno zatvoreni kanal Mali Ždrelac malo ometa situaciju, jer iziskuje nešto duži obilazak, ali uz dobar kapacitet brodova, značajnijih problema ipak nema.
Veći promet u Jadroliniji očekuju upravo u ovome tjednu, ponajviše tijekom nadolazećeg vikenda. Tada bi pritisak putnika, posebno gostiju iz Italije, trebao biti veći. Najavljuje se, naime, povećani broj dolazaka na relaciji Ancona – Zadar, kada je za Talijane udaran vikend.
– Očekivanja su velika, još intenzivnijem prometu nadamo se tijekom cijelog kolovoza, a već sve što je na razini i iznad prošlogodišnjih rezultata, veliki je uspjeh, zaključuje Lončar.