Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srzentić: Nadam se da četvrti kandidat ne postoji

Autor: Siniša Klarica

02.08.2009. 22:00
Srzentić: Nadam se da četvrti kandidat ne postoji

Foto: Vedran SITNICA



Kandidati nisu čak niti bili pozvani da usmeno obrazlože svoj plan i program rukovođenja Općom bolnicom, što je trebao biti jedan od presudnih, ako ne i najznačajniji čimbenik u izboru ravnatelja, kaže dr. Srzentić
Poništeni natječaj za ravnatelja zadarske bolnice još uvijek plijeni pažnjom kao primjer kako politika umjesto prvenstveno struke kormilari i većim dijelom odlučuje tko će biti čelni čovjek u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Formalni i neformalni odnosi unutar HDZ-a stvorili su afericu u kojoj postaje sve zanimljivije iščitavati tko i na kakav način drma zadarskim političkim prostorom.
Među prvima na ovu je situaciju reagirao jedan od kandidata za ravnatelja, maksilofacijalni kirurg dr. Mladen Srzentić. Podsjetimo, uz Srzentića kandidirali su se i aktualni vršitelj dužnosti ravnatelja dr. Dario Nakić i dr. Željko Čulina. U priči se sad pojavljuje i šef zadarske kirurgije Tomislav Vanjak, koji je inače uz župana Stipu Zrilića, dr. Damira Kasapa, dr. Damira Kraljića i Draganu Ćupić, član Upravnog odbora bolnice. Očito je, međutim, da i dr. Vanjak ima snažnu opoziciju unutar bolnice, budući da je u javnost nedavno izišla njegova kazna kad je zbog neizvršene obdukcije zaradio prekršajnu prijavu, nakon koje mu je izrečena i nepravomoćna kazna u iznosu od pet tisuća kuna.
– Natječaj za ravnatelja bolnice trajao je dva tjedna. Dakle, dovoljno dugo da se svatko zainteresiran javi na njega. Smatram da su se na natječaj javile tri kompetentne osobe koje bi posao ravnatelja obavljale na apsolutno zadovoljavajući način. Uostalom, to je u više navrata svojom izjavom za javnost potvrdio i predsjednik Upravnog vijeća bolnice, u čijoj je kompetenciji izbor ravnatelja. Meni nisu poznati razlozi zašto u jednom i više nego razumnom roku nitko od kandidata nije izabran od strane Upravnog vijeća. Čak štoviše, ne znam za ostale kandidate, nisam bio pozvan da obrazložim svoj plan i program rukovođenja bolnicom, koji sam u pismenom obliku priložio kao jedan od dokumenata natječaja. Smatram da je upravo usmeno obrazloženje plana i programa pred Upravnim vijećem bolnice trebao biti jedan od presudnih, ako ne i najznačajniji čimbenik u izboru ravnatelja. Plan i program rukovođenja ustanovom trebao bi biti ogledalo budućeg rada ove ustanove i zapravo nepozivanje kandidata za izlaganje istog, dovoljan je razlog da se Upravno vijeće ne može abolirati od odgovornosti za poništenje natječaja, kaže Srzentić.
Po Srzentiću, članovi vijeća nisu volonteri, a nakon neodlučivanja u izboru kandidata za ravnatelja moralni čin bila bi ostavka u datom vijeću. Naročito, dodaje Srzentić, ako vrijeme pokaže što se iza brda valjalo.
– Nitko nema pravo, pa ni oni, poigravati se s osobom, govorim u svoje ime, respektabilnog životopisa, a i plana odnosno programa rukovođenja županijskom bolnicom u Zadru. Naročito ne u vrijeme kada smo zapravo svakodnevno bombardirani negativnim konotacijama o nekom čudnom moralu i etici. Kada netko da molbu za izričito zahtjevno i odgovorno mjesto ravnatelja ustanove, svjestan sadašnjeg stanja u zdravstvu, a i budućeg koje sigurno neće biti bolje, a to smo ja i moje kolege učinili, ne vidim razloga da netko od nas trojice kandidata ne bude izabran. Taj četvrti da je imao čiste namjere i otvoreno srce, kao i mi, javio bi se na prethodni natječaj. Nadam se toplo da on ne postoji, zaključio je na kraju dr. Mladen Srzentić.