Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šareni Zadar nasmijanih lica

02.08.2010. 22:00
Šareni Zadar nasmijanih lica


Oslikavanjem 30-metarske zastave i plesom transa u Zadru je započeo međunarodni kulturni projekt “Zemlja bez granica- Zadar grad beskrajnih ljudi”. Otvorenje projekta započelo je zanimljivom akcijom “Minute za grad Zadar” koja se održala na Trgu Pet bunara. Voditelji radionica zajedno s velikim brojem okupljene djece svih uzrasta i s njihovim roditeljima oslikali su 30 metara dugačku zastavu koju su nakon oslikavanja nosili kroz cijeli grad, od Trga Pet bunara do crkve Sv. Donata. Osim okupljene djece koja su oslikavala zastavu na trgu se predstavila i turistička zajednica Općine Pakoštane s tradicionalnim nošnjama, viteškom odjećom koja je posebno oduševila najmanje te dalmatinskim slasticama.
Projekt “Zemlja bez granica – Zadar grad beskrajnih ljudi” međunarodni je projekt koji se u Zadru održava od 2. do 7. kolovoza u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Udruge za rad s mladima “Breza” iz Osijeka. U projektu sudjeluje čak 700 prijavljene djece iz zadarskih vrtića i osnovnih škola. Zadatak djece bio je da zamisle kako bi izgledao njihov grad beskrajnih ljudi, a zadatak odraslih bio je da taj grad realiziraju.
– Obično odrasli smišljaju zadatke djeci, a ovdje se radi o obrnutoj situaciji. Prvo propitujemo djecu u vrtiću što žele jer su ona najiskrenija i po toj priči radimo scenarij. Ovo je njihova ideja beskrajnog grada beskrajnih ljudi. Dječje ideje su genijalne, u toj manifestaciji nema krize i djeca ne doživljavaju bremeniti svijet nas odraslih nego uvijek nađu neko rješenje barem to bilo neko neobično rješenje iz mašte, rekla je voditeljica projekta Suzana Vargović. Sudeći po onome što su djeca pripremila na Trgu Pet bunara, Zadar grad beskrajnih ljudi u njihovim očima izgleda šareno, pun boja i obojenih lica, ruku i odjeće, ali nitko se ne ljuti na njih zbog toga jer je zabavno. Vesele se i pokazuju svima što mogu i znaju, a to će raditi kroz cijeli tjedan za vrijeme trajanja projekta. U daljnjem programu ove manifestacije izdvajamo koncert Jelene Radan te koncert grupe Meritas, a tijekom čitavog trajanja manifestacije u Kampusu Sveučilišta u Zadru održavaju se brojne radionice u jutarnjim i večernjim satima.


 RADIONICE POSTIGLE PUN USPJEH


Početkom projekta “Zemlja bez granica – Zadar grad beskrajnih ljudi” počele su i brojne radionice u Kampusu Sveučilišta u Zadru. Svakog dana od 2. do 7. kolovoza u trajanju od 9 do 11 sati te od 18:30 do 20:30 sati djeca imaju priliku besplatno sudjelovati na radionicama hip-hopa, breakdancea, pantomime, grafit arta i slično. Radionice su za sada izvrsno posjećene te mladi svih uzrasta pokazuju velik interes za ovakav oblik zabave.
– Hip-hop je genijalan, do sada sam plesala samo ritmički ples, a ovako nešto vidjela sam samo na televiziji, a sad imam priliku učiti. Možda poslije i nastavim plesati u nekom klubu, rekla nam je oduševljeno djevojčica Ivona u kratkoj pauzi na radionici hip-hopa. U drugoj prostoriji plesao se afrički ples, a u trećoj su radili budući grafiteri.
– Mislio sam da ćemo raditi grafite, a to ćemo tek kasnije pa sad crtam čovjeka beskrajne volje kojeg sam odlučio nazvati Žan. Moramo crtati nešto iz naše mašte pa sam ja odabrao Žana, moram ga samo još malo dovršiti jer mu fali dio noge, objasnio je Petar. Zaposleno je bilo i u ostalim prostorijama gdje su djeca u velikom broju marljivo učila nešto novo, a svatko je mogao odabrati ono što ga zanima među mnoštvom radionica.