Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Izložbom o znakovlju u Zadru počelo obilježavanje Oluje

02.08.2011. 22:00
Izložbom o znakovlju u Zadru počelo obilježavanje Oluje


Slobodu nismo dobili lako, nego smo je dobili u Domovinskom ratu, a ratovalo se upravo zbog ovog znakovlja. Ova izložba je posvećena svima onima koji su tijekom Domovinskog rata nosili to znakovlje, pogotovo onima i njihovim obiteljima koji su stradali pod tim znakovljem, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić na jučerašnjem otvorenju izložbe u sklopu obilježavanja 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.
Osim izložbe “Znakovlje Hrvatske vojske iz Domovinskog rata” tijekom kratke svečanosti pjesnički recital održao je jedan od ponajboljih hrvatskih pjesnika domoljubne poezije Drago Štambuk.
– U Zadru sam bio 1988. godine pred škrinjom sv. Šimuna i počet ću upravo s pjesmom koja je nastala za vrijeme tog posjeta. Naime, već tad, stojeći pred svetom škrinjom, bio sam svjestan skore agresije, kazao je Štambuk pročitavši prvu pjesmu recitala “Molitva pred svečevom škrinjom”. Štambukova poezija, u trajanju od oko pola sata, savršeno se uklopila u sakralni prostor Sv. Donata, ali i prigodu kojom je čitana.
Izložba, koja je postavljena na gornjoj etaži Sv. Donata, sastoji se od panoa na kojem je prikazano znakovlje hrvatskih postrojbi za vrijeme Domovinskog rata. Pukovnik mr. sc. Dinko Čutura, načelnik Vojnog muzeja uz izložbu je napisao:
– Gledano u cjelini znakovlje Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, iako neujednačeno, estetski je odmjereno i razumljivo, a neki od predstavljenih znakova neodvojivi su od najvišeg dosega likovne kreacije.
Svečanost i domjenak koji je organizirala Zadarska županija posjetilo je svega petnaestak posjetitelja.


 JOSIPOVIĆEVA ČESTITKA


Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je svim braniteljima i građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.
“Proslavljajući ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, s ponosom obilježavamo 16. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’. Prisjećamo se s poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u toj operaciji i pridonijeli njezinu uspjehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske”, navodi se u čestitki.
“Oluja” nije značila samo oslobođenje Knina i povratak do tada okupiranih područja u ustavnopravni poredak RH, nego je značila postavljanje temelja za izgradnju Hrvatske kao demokratske zemlje socijalne pravde. Iako nam predstoje još mnogo truda i rada, slobodna Hrvatska u kojoj svi građani imaju jednake mogućnosti i prava ostaje naš ideal koji nas i dalje potiče na više i bolje. Uoči ovog važnog datuma prisjećamo se duha optimizma, samopouzdanja, spremnosti na žrtvu i vjere u budućnost koju su tada imali oni koji su proveli pobjedonosnu akciju ‘Oluja’”, piše predsjednik RH.




 U ČAVOGLAVAMA POLICIJSKI STOŽER


Hrvatska policija odlučila je stati na kraj veličanju ustaštva u Čavoglavama. Svi posjetitelji bit će snimani videokamerama i fotografirani, a prekrše li zakon, i procesuirani. Za tu svrhu Policijska uprava Šibensko-kninska u Čavoglavama će za Oluju oformiti čak i policijski stožer!