Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvati i Talijani zajedno protiv EU

Autor: Ante Vidović

02.08.2012. 22:00
Hrvati i Talijani zajedno protiv EU

Foto: Adam VIDAS



Mediteran je daleko od Bruxellesa, puno dalje od Sjevernog mora. Vrlo nam je drago što će Hrvatska ući u Europu jer su dva glasa jača od jednoga, rekao je predsjednik organizacije Federcoopesca, Massimo Coccia


Zajednički nastup  s talijanskim susjedima prema EU po pitanju ribarske  politike te potreba za očuvanjem ribljeg fonda glavna su  dva zaključka donesena na  današnjem 10. znanstveno-stručnom skupu o ribarstvu održanom u Kalima u  sklopu Kualjskih ribarskih  noći, Tunuare 2012. Skupu  je prisustvovao i ministar  poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je kazao kako će  zaključci doneseni u Kalima  biti ugrađeni u zakone.  Najavio je promjene u sustavu i dao preporuke ribarima.
– Potrebno se udružiti u  zadruge, zatim proizvođačke organizacije pa  klastere. Bez udruživanja  nema budućnosti ne samo  u ribarstvu nego i u cijeloj  poljoprivredi. Smanjit  ćemo birokraciju i bit će  promjena kada je riječ o  inspekcijama. Mijenjat će  se metodologija rada i ona  će biti djelotvornije, rekao  je Jakovina.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Ljubomir Kučić  naglasio je potrebu očuvanja ribljeg fonda u Jadranskom moru. Bazirajući se  na principu održivog razvoja, Kučić je kazao kako  uvijek treba ostaviti glavnicu u moru koja će davati  kamatu za sadašnje i buduće generacije, pritom citirajući moderatora  jučerašnjeg skupa i poznatog hrvatskog ribolovnog  stručnjaka Lava Bavčevića.  Međutim, mi smo već ulovili ribu za 2013. godinu,  kaže Kučić.
Kritizirajući ribolovnu politiku EU, Kučić je rekao da  ona ide više na ruku zemljama sjeverne Europe, zbog  čega bi mediteranske članice  Unije trebale zajednički djelovati u cilju promjena. U  tome je dobio podršku talijanskog susjeda i predsjednika organizacije Federcoopesca Massima Coccia:
– Mediteran je daleko od  Bruxellesa, puno dalje od  Sjevernog mora. Nama u  Italiji je iznimno drago što  će Hrvatska ući u Europu jer  su dva glasa jača od jednoga.
Načelnik Općine Kali Toni  Vidov zatražio je od ministra Jakovine da pomogne  razvoj ribarstva:
– Država je ribarstvu premalo dala u odnosu na to  koliko je ono dalo državi. U  Kalima nema nezaposlenih  ljudi. Mi ovdje ne živimo od  turizma, ovdje sve počinje i  završava s ribarstvom. Zato  nam pomozite u ovoj našoj  ribolovnoj djelatnosti.