Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Privlaka zagrljaju pješčanih plaža i čistog mora

Autor: Ante Vidović

02.08.2012. 22:00
Privlaka  zagrljaju pješčanih plaža i čistog mora

Foto: Adam VIDAS



Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja obilazak  turističkih dragulja Zadarske županije, a sve u sklopu  zajedničke akcije TZ-a Zadarske županije “Biramo  najuređenije mjesto”. U  ovom broju priloga Eko 023  predstavljamo Privlaku. Privlaka se u pisanim dokumentima prvi put spominje  1296. godine kao vinogradarsko mjesto. Smještena je  na prostranom, ravnom poluotoku pjeskovita tla koji sa  sjeveroistočne strane zatvara Ninski zaljev, a s jugozapadne Zadarski kanal.  Iako su se nekad ekonomija i  gospodarstvo ovog mjesta  zasnivali na sabunu i ribarstvu, danas je Privlaka  turističko mjesto koje se trudi svojim gostima pružiti  pravi doživljaj Dalmacije.  Zbog brojnih pjeskovitih  plaža, plitkog i pjeskovitog  tla ovo mjesto idealno je za  obiteljski turizam, a zahvaljujući ljekovitom blatu  ima potencijal i za razvoj  zdravstvenog turizma.
Na ulazu u mjestu nalazi  se tabla dobrodošlice čije je  podnožje bogato hortikulturno uređeno i okruženo  suhozidom. Već se na ovom  detalju vidjelo da Privlačani  vode računa o svom mjestu.  Dojam je to koji se samo  potvrđivao tijekom obilaska  mjesta, razgledavanja njegovih ulica i naravno okućnica  mještana. Nakon ulaza krenulo se prema uredu TZ  Privlaka čija je pozicija jasno  označena turistima. U uredu  nas direktorica Iva Zorić  upoznaje s do sada evidentiranim turističkim rezultatima koji pokazuju napredak  u odnosu na prošlu godinu.  Tako je ove godine u lipnju  zabilježeno 3.755 dolazaka i  24.064 noćenja, a lani u  istom mjesecu 2.452 dolazaka i 18.254 noćenja. Impresivan porast koji govori  da ove godine privlački turistički kapaciteti rade bolje.
Nakon ureda patrola se  spustila na plažu Mostina pa  se krenulo na mjesnu šetnicu smještenoj između  morskih škrapa i borove  šume. Cilj je Selo kako Privlačani nazivaju stari dio  mjesta. Tek tamo turista  doživi pravu Privlaku. Na  svakom koraku još uvijek  diše stara dalmatinska arhitektura. Iz kamena izlaze  priče privlačkih težaka i sabunjara. Vrhunac doživljaja  jest na Trgu Kolište s pogledom na vez. Čovjek ne  može, a da se ne odluči da  sjedne u Starački (tako Privlačani zovu kafić na Kolištu) i zajedno s domaćima i  turistima uživa na prostranoj terasi u pogledu na more,  otoke i Velebit.
Ipak nije sve u Privlaci  vezano uz starinu. Tako se  stalno uređuju javne površine, grade vidikovci, igrališta za djecu, obnavljaju stari bunari. Osim što ga mogu  vidjeti, gosti koji dođu u  Privlaku mogu ovo malo dalmatinsko mjesto i doživjeti.  Naime, u TZ-u općine Privlaka pobrinuli su se i ove  godine za bogato kulturno-zabavno ljeto. Glavni  adut ponude su svakako ribarske večeri. Zahvaljujući  revitalizaciji vinogradarstva  sve češće su i manifestacije  vezane uz vino pa su tako  privlački gosti u srpnju mogli sudjelovati na degustaciji  domaćih vina.
Privlaka ima turističkog  potencijala za novi iskorak i  za vjerovati je kako će ga  ostvariti. Zdravstveni turizam temeljen na ljekovitom  blatu sigurno je glavni adut  u tome.