Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Veslači osvojili prvu hrvatsku medalju, izmaklo zlato

Autor: Hina (H)

02.08.2012. 22:00
Veslači osvojili prvu hrvatsku medalju, izmaklo zlato

Foto: FAH



Hrvatski četverac na pariće u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković osvojio je srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Londonu. Zlatna medalja pripala je posadi Njemačke, a brončana Australije.
Nijemci su krenuli silovito od samoga starta i vodili tijekom čitave utrke, dok je naša posada držala drugo mjesto koje je u finišu sačuvala pred nadolazećim svjetskim prvacima Australcima. Time su naši veslači osvojili oprvu medalju za Hrvatsku na 30. Olimpijskim igrama u Londonu.
Srebrno odličje četverca na pariće četvrta je veslačka olimpijska medalja koju su osvojili hrvatski veslači i to 60 godina nakon što su veslači četverca splitskog “Gusara” Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić na olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. postali prvi Hrvati koji su osvojili zlatnu olimpijsku medalju.
Prvu veslačku olimpijsku medalju za samostalnu Hrvatsku osvojili u Sydneyu veslači u osmercu koji su u uzbudljivom finalnu ispred sebe pustili olimpijske pobjednike Britance i čamac Australije. U brončanom osmercu 2000. godine veslali su: Igor Francetić, Tihomir Franković, Tomislav Smoljanović, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Krešimir Čuljak, Igor Boraska i Branimir Vujević, a kormilar je bio Silvijo Petriško. Treću veslačku olimpijsku medalju i to srebrenu osvojili su 2004. godine u Ateni braća Siniša i Nikša Skelin, a četvrtu i drugu srebrnu u Londonu zaslužili su Valent Sinković, Damir Martin, Martin Sinković i David Šain.
Naš je četverac nastavio niz uspjeha hrvatskih veslača započet u Sydneyu 2000. kada je osmerac osvojio broncu, a nastavljen u Ateni gdje su braća Skelin osvojila srebro.
Na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Hrvatska nastupila kao neovisna država 1992. godine osvojili smo tri medalje – srebro košarkaša, te bronce Gorana Ivaniševića u pojedinačnoj konkurenciji, te Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića u paru.
Četiri godine kasnije u Atlanti rukometaši su bili zlatni, dok su se vaterpolisti okitili srebrom.
U Sydneyu 2000. godine je Nikolaj Pešalov osvojio zlato u dizanju utega, dok je veslački osmerac osvojio broncu.
Na Igrama u Ateni zlatni su bili rukometaši, Duje Draganja je osvojio srebro na 50 metara slobodno, a medalju istog sjaja osvojila su i braća Nikša i Siniša Skelin u dvojcu, dok su bronce osvojili Mario Ančić i Ivan Ljubičić u paru, te Nikolaj Pešalov u dizanju utega.
Prije četiri godine u Pekingu srebrna odličja osvojili su Filip Ude na konju s hvataljkama i Blanka Vlašić u skoku u vis, dok su brončane medalje osvojile Snježana Pejčić u zračnoj pušci na 10 metara, te taekwondoistice Martina Zubčić (do 57kg) i Sandra Šarić (do 67kg).