Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar sjedište sredozemnog bilja i raslinja Flora art

Autor: Ivan Stagličić

02.08.2012. 22:00
Zadar sjedište sredozemnog bilja i raslinja Flora art


Cilj projekta sajma mediteranskog bilja i cvjetnih aranžmana jest povezati mediteranske zemlje i uspostaviti Zadar kao središte aktivnosti vrednovanja cvijeća i bilja autohtonih u sredozemnom bazenu, kaže Senko Sorić
Nedovoljna iskorištenost naših prirodnih potencijala  dolazi do izražaja na mnogim područjima. Jedno od  njih je iskorištavanje i vrednovanje mediteranskog bilja i raslinja kojim obilujemo. Kako bi se moglo poboljšati gospodarenje ovim  specifičnim resursom koji se  često nalazi na svakom koraku, rekao nam je Senko  Sorić koji je osmislio projekt  održavanja međunarodnog  sajma mediteranskih cvjetnih aranžmana u Zadru.
– Mediteransko bilje je jednim dijelom zanemareno u  svojoj ljepoti, čistoći i izvornosti. Stoga sam planirao napraviti jedan takav  Mediteran Flora Art u Zadru i da to bude decentno.  Uzeo sam zato brnistru i  smilje kao osnovu, jer oni su  prebogati i cvijetom i mirisom, a za ostalo bi  stručnjaci mogli reći što bi se  još uz to moglo. Ja samo  dajem ideju. Imao sam nekoliko izložbi i Zadar kad  god je nešto radio, tražio me  – napravite nam Senko to,  napravite nam ono. Ja bih  to napravio ali sam uvijek  govorio da sam ja tu samo  posudio ruke, a mediteransko bilje i raslinje govori o  svojoj raskoši i vrijednosti,  ističe Sorić kojemu je cilj  projektom sajma mediteranskog bilja i cvjetnih  aranžmana povezati mediteranske zemlje i uspostaviti Zadar kao središte  aktivnosti vrednovanja  cvijeća i bilja autohtonih u  sredozemnom bazenu.
Zadar kao sjedište
– Danas svi imaju sve.  Split, primjerice ima krasnu izložbu cvijeća u Dioklecijanovim podrumima,  ali sve se svodi na klasiku,  kako cvjećari inače rade,  svejedno je li za stol,  vjenčanje ili bilo što drugo.  Osim toga, to su komercijalne izložbe. Ja mislim da  Zadar treba biti lukav i dobiti nešto što nije komercijalno tog trenutka, ali će se  odraziti na nečemu drugom,  a to je turizam. Na dobar  glas i stas Zadra, na ono što  bi mu trebalo pripadati, a to  je mediteranski centar  nečega. Sve ove zemlje, a to  je dvadeset i jedna država,  ako ćemo računati i Portugal  koji je često pribrojen Sredozemlju zbog sličnosti sa  Španjolskom, može se danas lako kontaktirati, bilo  putem veleposlanstava, bilo  putem florističkih udruga,  naglasio je Senko Sorić.
Sorić drži da bi godina  dana bila potrebna kao pripremno vrijeme za buduće  događanje koje ne bi moralo  u početcima biti glamurozno, nego da se počinje od  manjega prema većemu.
– Zadar mora zauzeti  mjesto sjedišta nečega u Sredozemlju, a ja mislim da je  ovo poželjan put. Preko brnistre i drugog mediteranskog bilja i raslinja, ali na  jedan profinjeni način, ne  komercijalni, ne u stilu predstavljanja buketa za  vjenčanja, sprovode i kongrese jer toga ima svugdje,  kaže Sorić koji se ovim planom bavi već punih deset  godina, te dodaje:
Neshvaćena ideja
– Rekli su mi da je to skupo, a nije. Ako bi skupina od  pet ljudi to spremala na ovaj  način i uz suvremene mogućnosti komunikacije, mislim da ne bi bilo skupo. Nadalje, iz svake zemlje da  dođe jedan florist, to je dvadeset i jedan florist koji dolazi i koji će sobom ponijeti  snimku i pokazati je dalje i  znat će se: to je Zadar, to je  Hrvatska, to je Jadran. Moramo biti bukači i ponavljati  “Zadar – Mediteran”. I to na  ovaj lukavi način, jer je mediteransko bilje zapostavljeno i ima neprocjenjivu vrijednost u svakom smislu – od  vizualnog, mirisa, ljekovitosti i slično, istakao je Sorić.
On će iduće godine obilježiti pedesetu obljetnicu  svog fotografskog rada, a  uz to se i već 40 godina bavi  i folklorom. U svemu tome  često je rabio i mediteransko bilje koje je oblikovao i  pokazivao njegove bezbrojne uporabne mogućnosti.
– Sebe u ovome vidim  samo kao idejnog začetnika i samo bi mi bilo drago  da nađem one ljude koji bi  prihvatili ovu ideju i nastavili. Čini mi se da Grad,  Županija i Turistička zajednica nisu još shvatili. A  ima onih izvan Zadra koji  bi ovu ideju objeručke  prihvatili. No mi moramo  izići s time izvan lokalnih  okvira. Lani sam radio  izložbu mediteranskog raslinja na “Zadar more” i potvrdilo  se ono o čemu ja stalno govorim: bilo je desetak  novinara, snimatelja, mi autori izložbe, sve skupa dvadesetak ljudi. I šteta tog truda i rada. Nešto se malo  poslije pokazalo, kratko na  televizijama, do pljesneš rukom i ne vidiš što je bilo.  Mediteran Flora Art ne mora biti svake godine. Neka  bude biennale ili čak triennale, ali neka Zadar postane  centar prezentacije mediteranskog bilja, zaključio je  Senko Sorić.