Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bista prvoga seoskog učitelja postavljena u Kuli Stojana Jankovića

Autor: Valentina Mlađen

02.08.2013. 22:00
Bista prvoga seoskog učitelja postavljena u Kuli Stojana Jankovića

Foto: Vedran SITNICA



Teoriji kako se vrijeme, pa i sve ostalo što se tijekom vremena ispiše, vrti u krug da bi opet došlo na početak u prilog bi mogla ići priča o bisti Sime Matavulja. Bistu prvog učitelja u selu, kasnije poznatog pisca, autora poznatog djela Bakonja fra Brne, koji je radio u školi koju je osnovao zadnji Janković, Ilija Dede, je Vladanu Desnici darovao njegov prijatelj Grga Antunac nakon čega je postavljena ispred seoske škole. Tijekom rata Simo je proglašen “neprijateljem” te je njegova bista nakaradno išarana uljenim bojama, a tek nedavno uspjeli su joj povratiti staru slavu i Simo Matavulj treći se put vratio u Islam, ovoga puta s namjerom da ostane.
– Iako Islamljani znaju da je Simo dio njih, često puta ne znaju zašto osjećaju tako, a sve je počelo davne 1881. godine kada je Simo postao učitelj u Islamu, gdje je bio dvije godine. Njegove diskusije s Jankovićem i korištenje bogate Jankovićeve biblioteke usmjerile su njegovo književno razvijanje, pojasnila je Nataša Desnica u sklopu prigodnog programa kojim je u Kuli Stojana Jankovića, u kojoj je Simo provodio brojne dane, otkrivena njegova bista. Bista će se tamo ostati dok se ne dogovore kamo će konačno biti postavljena, a otkrivena je u sklopu otvorenih dana Kule Jankovića 2013.
Tako je Simo Matavulj, nekad poznati pisac i u hrvatskim školama, inače srpski pisac iz Dalmacije rođen u Šibeniku, a završio je zadarsku učiteljsku školu 1871. godine već zaboravljen od svih nanovo otkriven u Kuli. Za razliku od Vladana Desnice, Simo Matavulj danas je nepoznat u hrvatskim školama i na fakultetima te o njegovim djelima mlade generacije ne čuju.