Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Drugi Zadranin u engleskom klubu

Autor: Roman Morović

02.08.2013. 22:00
Drugi Zadranin u engleskom klubu


Chelsea je osnovan 1905. godine, a prvi veći uspjeh bilježi 1955., kada je osvojio prvi od četiri naslova prvaka Engleske. Najveće uspjehe u povijesti ostvario je u posljednjih petnaestak godina. Od 1997. osvojio je čak 15 trofeja, među kojima tri Premier lige, 2005., 2006. i 2010. Sedam je puta osvajao FA cup, posljednji 2012., a po četiri puta Liga kup i Community Shield.
Godine 2012. prvi je put u povijesti osvojio naslov prvaka Europe, pobijedivši u polufinalu Barcelonu, a u finalu Bayern u Munchenu na jedanaesterce. Aktualni je osvajač Europa lige, u svibnju je u finalu pobijedio Benficu 2-1, golom Branislava Ivanovića u sudačkoj nadoknadi. Ima još tri europska trofeja, dva Kupa kupova i jedan Superkup. Na listi najtrofejnijih engleskih klubova Chelsea je četvrti (26), iza nedostižnih Manchester Uniteda (61) i Liverpoola (60), te Arsenala (39). Od osnutka klub igra na istom stadionu, legendarnom Stamford Bridgeu, koji je službeno otvoren davne 1877. Danas je kapaciteta 41,837 mjesta. Od 2003. je u vlasništvu ruskog multimilijardera Romana Abramovića, koji je potrošio silne novce na transfere igrača, a ove godine je uspio vratiti Josea Mourinha. Portugalac je već vodio momčad od 2004. do 2007. godine te osvojio šest trofeja, od čega dva prvenstva. Chelsea, baš kao i Zadar, Stipin matični klub, domaće utakmica igra u plavim dresovima, zbog čega i nosi nadimak “blues”. Poznati su i pod nadimkom “penzioneri”, što datira još iz klupskih početaka, kada je u grbu bio penzioner. Danas je tu plavi lav.
Pod ugovorom s Chelseaem je i hrvatski vratar Matej Delač, no on nije upisao nijedan službeni nastup, a ove je sezone posuđen Vojvodini. U prošlosti je plavi dres londonskog kluba nosio Mario Stanić, koji je u četiri godine ubilježio 59 nastupa i postigao sedam golova.
O zvijezdama koje trenutačno borave u redovima plavih suvišno je govoriti. Od klupskih legendi Franka Lamparda i Johna Terryja, preko ponajboljega svjetskog vratara Petra Čeha pa do Torresa, Essiena, Mate… Momčad je ovih dana na turneji u SAD-u, gdje je jučer pobijedila Intera 2-0 (Oscar, Hazard), a očekuju ju još tri utakmice.
Kroz povijest je 21 Hrvat nastupio u Premier ligi, među kojima i jedan Zadranin, Luka Modrić (Tottenham). Na otoku je, u škotskom Rangersu, svojevremeno bio i Dado Pršo. Trenutačno su tamo trojica, Nikica Jelavić (Everton), Dejan Lovren (Southampton) i Mladen Petrić (Fulham).


 KOLIKO ĆE ZADAR ZARADITI?


Jedna velika nepoznanica je u zraku što se tiče transfera Stipe Perice u Chelsea – koliko je na ovom transferu zaradio Nogometni klub Zadar. U trenucima kada iz kola u kolo prvoligaš sa Stanova ima problema sa suspenzijama zbog dugovanja, što prema bivšim igračima, što prema klubovima iz kojih su neki igrači prešli u Zadar, jedan igrač sa Stanova napravio je transfer godine u Hrvatskoj.
Kuloarske priče govore da je Stipu Pericu prije otprilike mjesec dana otkupila jedna menadžerska agencija i to navodno za mršavih 200.000 eura. To je premalo za igrača kvalitete Stipe Perice, a i s tim je pitanje je gdje su završili ti novci kada u ovome trenutku Zadar nema novčanih sredstava kako bi riješio dugovanja prem NK Dalmatincu. Niti prema igračima koji brane boje ovoga kluba. (D. B.)