Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Informatički geniji zarađivali za džeparac virtualnim klađenjem tuđim novcem

Autor: Suzana Bandić

02.08.2013. 22:00
Informatički geniji zarađivali za džeparac virtualnim klađenjem tuđim novcem


Trojica zadarskih srednjoškolaca u dobi od 16, 18 i 19 godina svoje zavidno znanje iz područja informatike upotrijebila su za klađenje, ali s tuđim novcem. Njihov je biznis cvjetao dva mjeseca tijekom kojih su zaradili najmanje stotinjak tisuća kuna, a onda ih je zaustavila zadarska policija koja im je u trag ušla nakon što su im se obratili deseci oštećenih građana sa zadarskog, ali i drugih područja Hrvatske. Jedni su prijavljivali provale u Facebook profile i zloporabu njihovih osobnih podataka, a drugi, njihovi prijatelji, da su na prijevaru ostali bez manjih novčanih iznosa.
Policija je pokrenula istragu i uz pomoć internetskog “provajdera” otkrila počinitelje – 16-godišnjaka i 18-godišnjaka s benkovačkog područja, te njihova 19-godišnjeg prijatelja s plitvičkog područja. Mladići su stanovali u domu i družili se, a iako različitih godina, zajednički interes našli su u strasti za računala i informatiku koja ih je dovela do naizgled genijalna plana. Domogli su se osobnih podataka građana bez njihova pristanka i znanja te otvorili u Super sport kladionici račun za virtualno klađenje. Dobitke su potom prebacivali na svoje račune i tako dolazili do zavidna džeparca.
Osmislili su i način na koji će se domoći novca za klađenje pa su provaljivali u Facebook profile njima nepoznatih osoba i u ime tih osoba njihovim prijateljima slali poruke u inbox u kojima su ih molili da im sto, dvjesto kuna uplate na račun kladionice, pa da će im taj novac vratiti odmah sutradan. Pravdali su se ili kako im je plaća za dan, dva a ulog siguran, ili pak da nisu uz računalo pa da ne mogu pristupiti računu za uplatu. Po do sada prikupljenim podacima, više od 50 osoba, ne sumnjajući baš ništa, uplatilo je traženi novac. No to nije sve što su za laku zaradu osmislili mladi informatički geniji.