Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Samostan u Karinu mnogima je bio smetnja

Autor: Velimir Brkić

02.08.2013. 22:00
Samostan u Karinu mnogima je bio smetnja

Foto: Velimir BRKIĆ



Kao neprijatelje samostana propovjednik je istaknuo komuniste, potom četnike i odmetnute Srbe tijekom Domovinskog rata te sadašnju političku vlast


Gospa od Anđela, u franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, koja se slavi od 13. stoljeća, jučer je svečano proslavljena u Karinu Donjem. Sveto misno slavlje održano je na otvorenom, nasuprot Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije. Na euharistijskom slavlju usprkos “zvizdanu” i temperaturi od oko 30 stupnjeva Celzijevih u hladu okupio se nekoliko stotina vjernika iz Karina i šireg okruženja.
Porcijunkulski oprost
Svetu misu uz samostanskog gvardijana fra Mladena Kovačevića i 20-ak fratara i svećenika je predvodio fra Jakov Begonja, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu.
– Znakovitost ovog blagdana je porcijunkulski oprost, za čije je dobivanje potrebno ispuniti uvjet da se pohodi crkvu, pristupi sakramentu pomirenja, izmoli Očenaš i Vjerovanje te molitva na nakanu Svetoga Oca, kazao je fra Jakov.
Pritom je pojasnio kako je sve počelo Franjinim viđenjem pred oltarom, kada ga je Krist okružen svojim svetima potaknuo da za sebe i svoju braću zatraži što želi, na što je Franjo zaželio porcijunkulski oprost, koji se uz odobrenje tadašnjega pape obilježava svake godine na taj dan u toj crkvici, a kasnije su rimski biskupi proširili na sve franjevačke crkve čitavoga svijeta.
Na meti mnogih
Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu podignut je u 15. stoljeću, a smetao je mnogima, pa je tako propovjednik istaknuo komuniste, potom četnike i odmetnute Srbe tijekom Domovinskog rata te sadašnju političku vlast.
– Tijekom Drugoga svjetskog rata je bombardiran. Još 1971. godine bezbožni komunizam uz pomoć milicije zaustavlja hodočasnike na putu u Karin i Porcijunkulu. Potom 1991. godine četnici i odmetnuti srpski narod tjeraju fratre iz samostana, s ovih prostora tjeraju sve što je hrvatsko, a 1993. ga ruše. Uz pomoć države je obnovljen i sad je najbolja utjeha duše, kaže fra Jakov te nastavlja:
– Oni koji su to učinili vjerojatno sad šeću ovdje po obali Karinskog mora ili po Hrvatskoj. Možda sjede i do onih koji provode hrvatske zakone. A nitko dosad nije odgovarao za srušeni samostan u Karinu, za opljačkane, zapaljene i srušene kuće i sakralne objekte diljem Lijepe Naše, za žrtve Vukovara, Dalja, Vukšića, Šopota, Bruške, Škabrnje, Drniša.