Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Diniva ojačala hrvatsku ribarsku flotu

Autor: Siniša Klarica

02.09.2008. 22:00
Diniva ojačala hrvatsku ribarsku flotu

Foto: Adam VIDAS



Kapacitet Dinive je 2.500 kašeta uz dnevnu proizvodnju 2.000 kg leda. Za njegovu gradnju bilo je potrebno 10 posto vlastitih sredstva, ostalo se odnosi na kredit HBOR-a (60 posto) i poticaje države uz kamatu od 2 posto
U brodogradilištu Lamjana danas je porinut ribarski brod Diniva, sedmi do sad izgrađen iz programa obnove ribarske flote u Hrvatskoj. Za otprilike mjesec dana, kad bude potpuno opremljena, Diniva će zaploviti u ribarskoj floti obitelji Vidović iz Sevida, malog mjesta između Rogoznice i Marine. Kruna je to, kaže Nediljko Vidović njegove ribarske obitelji koja se ovimposlom bavi već 30 godina i u svom vlasništvu ima jednu koću od 26 m dužine.
– U program Vlade RH uključili smo se odmah 2005. Bilo je muke i poteškoća, što sa potporama što sa financijama. Na kraju, dobili smo brod vrijedan milijun eura, dug 26 metara, kojeg pokreće Mitsubishi motor snage 680 KS. Sva oprema je američkog podrijetla, a brod je u Lamjani izgradila riječka tvrtka Nave-Marin, rekao je sav ushićen Nediljko Vidović zadovoljan prije svega zbog svojih sinova suvlasnika Dina i Ivana koji će naslijediti obiteljski posao.
Kapacitet Dinive je 2.500 kašeta uz dnevnu proizvodnju 2.000 kg leda. Za njegovu gradnju bilo je potrebno 10 posto vlastitih sredstva, ostalo se odnosi na kredit HBOR-a (60 posto) i poticaje države uz kamatu od 2 posto. Uglavnom, tromjesečni anuitet kredita iznosit će oko 30.000 kn.
– Ovo je ono čemu smo stremili dok sam još bio u ceh ribara. Na sličan način je Italija tijekom 80-tih i 90-tih obnovila svoju ribarsku flotu. Kad uđemo u EU naši ribari morat će postati konkurentni, a toga nema bez obnove flote. Ovo je sedmi brod iz programa, a prva koćarica. Zaprimljeno je još 20 zahtjeva za kreditima, a 11 brodova nalazi se u programu modernizacije, rekao je na kraju male svečanosti državni tajnik u Ministartsvu poljoprivrede. šumarstva i ribarstva Tonči Božanić.