Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Galovačka baština zasjala u Okučanima

Autor:

02.09.2008. 22:00
Galovačka baština zasjala u Okučanima


KUD “Sv. Mihovil” s ovog se susreta vratio s tri vrijedne nagrade, i to s prvom nagradom za najljepšu narodnu nošnju te osvojenim zlatom za najljepše starinsko kolo i pjesmu. Osim spomenutih, KUD “Sv. Mihovil” osvojio je i nagradu za najljepšu djevojačku nošnju, odnosno nošnju djevojke koja prima zaruke
Na ovogodišnjem, sedmom Susretu povratničkih folklornih skupina Republike Hrvatske “Okučani 2008.” koji se ovoga puta održao pod motom “Obnovimo baštinu”, prvi put je sudjelovao i galovački KUD “Sv. Mihovil”.
Oktet “Bljesak”
Ovaj dvodnevni susret održan je proteklog vikenda i to u organizaciji okučanskog Općinskog poglavarstva i tamošnjeg KUD-a “Tkanica”. Smotra je, naime, započela uz prigodne koncerte duhovnih pjesama u izvođenju okučanskog okteta “Bljesak” i Ive Šeparovića, te KUD-a “Valpovo”.
Idućeg dana, na sam dan smotre, kada je među 20 sudionika iz cijele Hrvatske nastupio i galovački KUD “Sv. Mihovil”, održan je stručni skup na temu očuvanja kulturne baštine i to uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka iz tog područja.
Nakon svečanog mimohoda svih sudionika, okučanskim ulicama prošle su i slavonske zaprege koje su itekako doprinijele onom pravom slavonskom ugođaju.
U bogatom kulturno-umjetničkom programu, ispunjenom atraktivnim revijama narodnih nošnji te dodjelama nagrada, galovački KUD nije prošao nezapaženo. Nakon smotre druženje je nastavljeno uz cjelovečernji koncert Krunoslava Kiće Slabinca te pučkim veseljem.
Stoga su s ovog susreta došli s osvojene tri vrijedne nagrade, i to s prvom nagradom za najljepšu narodnu nošnju te osvojenim zlatom za najljepše starinsko kolo i pjesmu. Osim spomenutih, KUD “Sv. Mihovil” osvojio je i nagradu za najljepšu djevojačku nošnju, odnosno nošnju djevojke koja prima zaruke.
Nošnja zakopana u zemlji
Kako pojašnjava Danica Smolić-Ročak, predsjednica KUD-a “Sv. Mihovil”, njihova je nošnja sačuvana još iz 18. stoljeća, a sve do završetka Drugog svjetskog rata bila je zakopana u zemlji kako bi se očuvala.
– Ovo je bio naš prvi posjet okučanskoj smotri, no sigurni smo da ćemo nastaviti druženje. Želja nam je ostati u kontaktu te ih pozvati na našu smotru koja se već tradicionalno održava 16. srpnja u Galovcu, u čast Gospi Karmelskoj, kaže Danica Smolić, podsjetivši kako je spomenuti susret ove godine, iz opravdanih razloga održan 26. srpnja, a nastupilo je 10 KUD-ova Zadarske županije.
Napomenula je također, kako je uistinu iznenađujuće koliko su ljudi u Okučanima zainteresirani za Zadar, za ovdašnje ljude, običaje i tradiciju, pa ih je, kako napominje Danica Smolić-Ročak, bilo teško zasititi brojnim pričama i anegdotama iz Zadra.
Naime, KUD “Sv. Mihovil” iz Galovca, aktivno djeluje još od 1995. godine, a trenutačno broji 25 članova koji zajedno prate sve važnije događaje u Zadru i Zadarskoj županiji, uključujući događaje po općinama, crkvama, svadbama, doprinijevši tako očuvanju tradicije svoga kraja.