Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Listopad “rezerviran” za poplavu dvorišta i podruma

Autor: Ivana Burica

02.09.2008. 22:00
Listopad “rezerviran” za poplavu dvorišta i podruma

Foto: Adam VIDAS



Samo smo prošle godine prilikom čišćenja vodospreme na Bokanjcu pretrpjeli materijalnu štetu koju procjenjujemo na preko 25.000 kuna. Tada su oštećeni potporni zid i ograda parcele, žbuka na zidovima podruma, dvoja vrata i prozor, priručni alat (brusilica, komplet s priključcima, električna pila) te zamrzivač i perilica rublja. Osim toga, poplava je neupotrebljivima učinila 3 kubična metra pijeska te 10 vreća cementa, kazuju Stevo i Đurđa
Otkad smo tu 1984. godine počeli graditi kuću konstantno smo imali problema s nestajanjem građevinskog materijala. Kako živimo u Njemačkoj, a tu dolazimo dvaput godišnje, u lipnju i kolovozu, nismo bili na mjestu događaja te smo mislili da materijal odnosi kiša. No, s vremenom smo shvatili da je riječ o golemim količinama vode te da se iste slijevaju na naš posjed u vrijeme kad Vodovod čisti svoju vodospremu koja je nekih 1.000 metara iznad naše kuće, pripovijedaju Stevo i Đurđa Varja.
Kuća obitelji Varja na adresi Eugena Kumičića 26 nalazi se u podnožju vodospreme Zadar II na Bokanjcu i to na najnižoj točki pa se voda koja se ispumpa prilikom čišćenja vodospreme zadržava upravo na njihovom posjedu.
 Voda odnijela kamione materijala
Varje se prisjećaju različitih materijalnih šteta s kojima su se morali suočiti zadnjih dvadesetak godina. Nestajali su im kamioni i kamioni pijeska i ostalog građevinskog materijala, s posjeda je s vodom odlazila i zemlja pa se jedne zime voda u ogoljenoj vodovodnoj cijevi smrznula, nakon čega je cijev pukla te su iz nje istekle goleme količine vode koje su morale biti plaćene.  
– Otkad smo prije nekoliko godina izgradili dvorišni zid naše se dvorište u vrijeme kad se vodosprema čisti pretvori u bazen. Građevinski materijal, doduše, više ne “putuje”, ali nam zato redovito poplavljuje podrum i to do treće stepenice. Samo smo prošle godine prilikom čišćenja vodospreme na Bokanjcu pretrpjeli materijanu štetu koju procjenjujemo na preko 25.000 kuna. Tada su oštećeni potporni zid i ograda parcele, žbuka na zidovima podruma, dvoja vrata i prozor, priručni alat (brusilica, komplet s priključcima, električna pila) te zamrzivač i perilica rublja. Osim toga, poplava je neupotrebljivima učinila 3 kubična metra pijeska te 10 vreća cementa, kazuju Stevo i Đurđa.   
Oni ističu da im je dodatni problem to što u vrijeme kad se čisti vodosprema Zadar II, a to je u listopadu, nisu u Zadru, pa vodu iz njihova podruma čiste susjedi Blaž i Ivanka Kolega te obitelj Francuzović.
Obećanje ludom radovanje
– To su stvarno krasni ljudi koji se uvijek za sve pobrinu i nazovu nas tek kad izbace vodu i očiste podrum i dvorište. No, mi se osjećamo dužnima. Rekli smo da ćemo im ako nam se šteta nadoknadi, dati te novce. Samo, bojimo se da se to neće dogoditi tako skoro, govori Đurđa.
Varje napominju da im je u zadarskom Vodovodu još prije dvije godine obećano da se poplave njihovog posjeda više neće ponavljati. Unatoč obećanju, scenarij s poplavljenim dvorištem i podrumom ponovio se i 12. listopada 2007. godine.
– Naši su sudsjedi tada pozvali policiju i vatrogasce. Na teren su izišli i stručnjaci Vodovoda koji su procijenili štetu. Tada je u naše ime direktora zadarskog Vodovoda kontaktirala Đurđina sestra Anđa Sesar. On je bio jako ljubazan te nam je preko nje poručio da napišemo Vodovodu zahtjev za nadoknadom štete. To smo i učinili te smo isti poslali još 29. listopada 2007. godine, reći će Stevo.
No došao je i lipanj, a kako od Vodovoda nikakav odgovor nije stizao, Stevo se po dolasku u Zadar osobno zaputio u upravu Vodovoda na adresi Špire Brusine 17.
– No, dalje od porte nisam stigao. Dobio sam samo broj od službenog odvjetnika Vodovoda, izvjesnog gosp. Žuže. Kad sam ga nazvao bio je jako arogantan rekavši mi da je njegovo vrijeme dragocjeno i da ne može on sa svakim u svako vrijeme razgovarati.
 Ništa od odgovora
Kazao mi je da ga nazovem sutradan u 8 sati. Zvao sam ga od osam do pola 10 da bi se konačno javio i ponovno bio jako neugodan. Povišenim glasom mi je kazao da sam ga dignuo sa sjednice te da izvolim ponovno poslati zahtjev za nadoknadom štete. To sam i učinio, no do danas nikakav odgovor nismo dobili, navodi Stevo.
Naši se godišnji odmori, zaključuju Varje, tako svode na popravake štete u lipnju dok je kolovoz rezerviran za strepnju od novih poplava u listopadu.
Direktor Vodovoda Zadar Darko Kasap ističe da će ukoliko se utvdi da je u slučaju Varja ova institucija u krivu Vodovod platiti štetu.
– Svakako ću osobno stupiti u kontakt s tim ljudima. Malo mi je čudno da se kuća nalazi na poziciji ispod vodospreme i treba se najprije vidjeti ima li kuća sve papire ili ne. Naime, vodosprema je tamo sagrađena prije ostalih objekata te kao i svaka drugi takav objekt ima svoj ispust. O tome se treba voditi računa prilikom izdavanja građevinskih dozvola na tom području. U svakom slučaju, obećajem da će naši operativci prilikom sljedećeg ispiranja vodospreme Zadar II voditi računa da se voda usmjeri u odvodnju, kazao je Darko Kasap.