Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večeras bajkovite Planine na Trgu pet bunara

Autor: Ivan Stagličić

02.09.2008. 22:00
Večeras bajkovite Planine na Trgu pet bunara


Međunarodni festival kazališta lutaka (PIF) koji se od 29. kolovoza do 5. rujna 41. put održava u Zagrebu, imat će ove godine i svoj zadarski dio. Naime, večeras se čitav lutkarski karavan seli u Zadar gdje će se na prostorima zadarskih trgova i parkova održati predstava “Planine” prema istoimenom romanu Petra Zoranića.
– Naše sudjelovanje na PIF-u će ove godine biti dvostruko, iako je na početku izgledalo da se uopće nećemo niti pojaviti. Mi smo prvo bili predložili predstavu “Regoč”, ali izbornici koji su pogledali tu predstavu, ocijenili su da je predstava sjajna, ali da u njoj ima veoma malo elemenata lutkarstva, što je točno. No nakon obnove naših “Planina”, na kojima smo radili od travnja do lipnja, i s obzirom da je 500. obljetnica rođenja Petra Zoranića, oni su rekli – to je to, kazao je na konferenciji ravnatelj Kazališta lutaka Zadar, Petar Šimunić.
Osim “Planina” zadarski lutkari će se ove godine predstaviti i “Crvenkapicom”, budući da je ovogišnji PIF posvećen lutki Guignolu koji je nastao prije točno dvije stotine godina u Lyonu. Tako će zadarsko Kazalište lutaka, uz kazališta iz Češke, Italije i Velike Britanije, prikazivati predstave iz tradicionalnog ginjolskoga repertoara.
“Crvenkapica” zadarskog Kazališta lutaka najstarija je predstava na repertoaru našeg kazališta, a izbornici PIF-a ocijenili su je kao pravi način predstavljanja ginjolske predstave iz Hrvatske i Zadra. Ova će predstava biti prikazana izvan konkurencije za nagrade, s ciljem da se prezentira prava ginjolska tehnika koja se u Zadru njeguje već desetljećima. O tome govori i termin, budući da će ova predstava zadarskih lutkara biti prikazana na samoj svečanoj ceremoniji zatvaranja PIF-a, 5. rujna, u zagrebačkom Teatru ITD.
– Dana 3. rujna svi sudionici PIF-a dolaze u Zadar i to je prvi put da se jedan dio toga festivala odvija mimo Zagreba. Sve se predstave odvijaju u zagrebačkim kazalištima, osim “Planina”, budući da je to ambijentalna predstava pa su se oni mudro dosjetili da je puno jeftinije i zgodnije da oni dođu k nama, nego da mi idemo gore, jer bi to zahtijevalo daleko više vremena i daleko više financijskih sredstava, što trenutačno mi nismo ni u mogućnosti osigurati, istaknuo je ravnatelj Šimunić.
Za sudionike PIF-a koji danas dolaze u Zadar bit će organizirano razgledanje grada sa svim njegovim povijesnim i suvremenim znamenitostima, a navečer s početkom u 20.30 na Trgu pet bunara, izvest će se predstava “Planine” koja započinje pred trgom, gdje se najvećim dijelom i odvija, a kasnije se nastavlja i u Parku kraljice Jelene.
– Jako smo ponosni što smo ovaj put u dvostrukom PIF-u. Za sve to smo dobili podršku našega osnivača, Zadarske županije koja je dala i najveću podršku obnovi “Planina”, istaknuo je Petar Šimnuić koji je podsjetio okupljene i da su “Planine” nakon obnove odigrane već triput: u Smiljanu, u povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, u Osijeku na 8. osječkom ljetu kulture i u susjednim Bibinjama gdje su odigrane u sklopu Bibinjskog kulturnog ljeta. Ravnatelj Šimunić je pritom posebno uspješnom ocijenio izvedbu u Osijeku gdje su “Planine” između četrdeset različitih izvedaba dobile glavnu nagradu na umjetnički dojam, a Kazalište lutaka Zadar je tom prigodom također dobilo i priznanje u vidu izravne pozivnice, bez kvalifikacija, na iduće 9. osječko ljeto kulture.