Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vlasnik nema novca za saniranje broda

Autor: Elza Radulić-Toman

02.09.2008. 22:00
Vlasnik nema novca za saniranje broda

Foto: Vedran SITNICA



Koliko će ova “avantura” financijski stajati nitko ne zna, kao ni to tko će sve to platiti. Zasad vjerojatno tvrtka Obala i lučice, kojoj je najvažnije da se brod osposobi i da ne onečisti ovu lijepu gradsku lučicu, koja je tek nedavno i detaljno očišćena i uređena
Radnici specijalizirane zadarske tvrtke Adrija-sub jučer su s morskoga  dna u Foši velikom dizalicom  podigli brod, koji je napunivši  se morem potonuo još u petak.
Brod je jučer i stručno pregledan, da se utvrdi gdje pušta  more i da se potom osposobi  za samostalno održavanje na  površini mora. Nakon poduže  potrage u ponedjeljak su  predstavnici Obala i lučica  pronašli vlasnika broda, koji  duže vrijeme nije baš vodio  brigu o svome brodu. To je  Zadranin Ivan Tomasović, koji svoj veliki sedammetarski  drveni brod već dugo drži u  Foši. Ali kako se čovjek razbolio nije se o ovome nekad  lijepom brodu dovoljno brinuo, a posljedica je njegovo  rasušivanje i prodiranje mora  i konačno potapanje. Iz brodskoga motora je tom prilikom  izišlo i nešto nafte, što su  radnici Ciklona odmah u petak sanirali, postavili su i zaštitu, ali su ipak i jučer dežurali  ako bi prilikom dizanja broda  opet istekla nafta i zagadila  lučicu. Brod je nakon što su ga  dizalicom podigli i uspravili  na površini uz pomoć balona,  jučer i ispumpan i potom je  trebalo utvrditi odakle ulazi  more i može li se to sanirati na  licu mjesta.
Vlasnik, koji nije financijski  sposoban, dao je pismenu izjavu da se to može obaviti, isto  kao i da se može premjestiti  na kopno, ako nije moguća  sanacija u moru.
Jučer smo ipak naknadno  doznali da je donesena odluka  da se brod otegli u Vitrenjak.
Koliko će ova “avantura”  financijski stajati nitko ne zna,  kao ni to tko će sve to platiti.  Zasad vjerojatno tvrtka Obala  i lučice, kojoj je najvažnije da  se brod osposobi i da ne onečisti ovu lijepu gradsku lučicu,  koja je tek nedavno i detaljno  očišćena i uređena. Hoće li  vlasnik prodati brod i time  namiriti ove troškove, pa i one  koje je dužan za korištenje  veza, nije poznato, ali moguće  je da sve na kraju dospije na  sud i da se tek tada sudskim  nalogom, odnosno prodajom  broda namire dugovi.