Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez golova teško do bodova

Autor:

02.09.2009. 22:00
Bez golova teško do bodova

Foto: Vedran SITNICA



U šest prvih kola Zadar je postigao tek tri gola od čega jedan iz jedanaesterca, a u posljednje tri utakmice ili 270 minuta igre protivnička mreža doslovno miruje


U tijeku je prvenstvena stanka u kojoj su u prvom planu Bilićeve trupe koje pokušavaju stići do Južne Afrike. Ali i pogodno vrijeme za prvu analizu učinka Zebićevih trupa koji su prikazali neke partije koje su bile naprosto za divljenje (Hajduk, Šibenik, Dinamo), ali ostale tri su bile zato čista suprotnost (Cibalia, Karlovac, Međimurje). Gdje je realna slika teško je procijeniti. Ipak ako bi ulazili u neku malo dublju analizu može se primijetiti podatak koji strši ne samo kroz početak ove sezone nego taj problem seže skroz daleko od samih početaka nastupanja Zadra u Prvoj HNL – i. To je problem realizacije koji je uistinu poražavajući za Zadrane koji su u 13 sezona odigranih u elitnom hrvatskom društvu u 408 utakmica postigli tek 463 gola što će dovoljno kazati o gorućem problemu na Stanovima koji je nažalost prisutan i u uvodnom dijelu tekućeg prvenstva.
Tri utakmice bez gola
U šest prvih kola Zadar je postigao tek tri gola (najmanje u ligi) od čega jedan iz jedanaesterca, a u posljednje tri utakmice ili 270 minuta igre protivnička mreža doslovno miruje. Vrativši se u sezonu prije Zadar je imao najmanje postignutih golova od kada nastupa u HNL – i (28 iz 33 utakmice) i nastavljanjem tog trenda i ove sezone teško je ne primijetiti da se takva situacija mora dodirivati s činjenicom da nešto ne štima. Da bi mogli usporediti neke parametre važno je podsjetiti kako je pretprošla sezona, ona u kojoj je Zadar bio povratnik iz Druge lige, bila najplodnija što se tiče golova (49), a glavni teret iznijeli su Terkeš s 21 golom te razigrani vezni red u kojem su glavnu riječ vodili Tomasov i Župan, a glavna razlika u formaciji je bila ta što se onda igralo samo s jednom špicom. Sad je situacija takva da je sistem igre već godinu i pol 3-5-2, s čak dva napadača, iskusnima Terkešom i Šaranovićem, dok nema ovog ubojitog dvojca Tomasov – Župan koji je imao djelotvornu suradnju. Pitanje koje se nameće, je li sustav igre prilagođen sposobnostima trenutačnog igračkog kadra ili je još uvijek na snazi stvaralačka pauza koja traje već dobrih godinu i pol. Sve miriše na potvrdu prve teze o kroničnoj neifikasnosti koja stanuje na Stanovima već duže vrijeme. Koliko je formacijski igra pogođena teško je govoriti, no činjenica je da za 3-5-2 sustav treba najveći teret iznijeti vezni red koji je najnapučeniji i sve dobro ili loše polazi od te petorice igrača.
Prekinuta veza
Odlaskom Tomasova i Župana izgubila se stvaralačka imaginacija te snaga iz prekida koju je Zadar posjedovao. Ne minorizirajući igrače poput Ljubičića, Suraća ili Alimanovića treba biti iskren i kazati kako se trenutačni zadarski vezni red teško bori s gradnjom igre što je njihova prvenstvena zadaća. Kad im uz to pridodamo bočni dvojac Jozinović – Bilaver koji bi koncepcijski trebali biti puno opasniji po tim svojim prodorima po boku, ali u globalu njihovo prirodno stanište je u ovim utakmicama bilo daleko na svojoj polovici onda nije ni čudno što se takav napadački par kao Terkeš i Šaranović ne mogu izraziti u potpunosti. Teško lopta dolazi do njih i nedovoljno su hranjeni loptama koje bi se mogle dobro upotrijebiti za stvaranje opasnosti po protivnika. A da i ne spominjemo kako se u gostujućim utakmicama kad protivnik stišće na gol treba znati brzo transformirati iz obrane u kontranapad i biti opasan po gol protivnika. Takav profil igrača u zadarskim redovima je malo teže pronaći što i ne djeluje toliko optimistično za navijače Zadra. Ipak da ne bi ispalo sve tako negativno može se istaknuti činjenica kako se u nogometu puno toga može nadoknaditi borbenošću i srčanošću što se zorno vidjelo u utakmicama protiv dva najjača hrvatska kluba. Takav pristup i htijenje pokazalo je da se može kad se hoće, a rješenje je jednostavno. Treba konstantno htjeti da bi se moglo i dobiti.


 DVAPUT PET UTAKMICA BEZ GOLA




Lani je Zadar od 25. do 29. kola ostao bez postignutog gola. Između pobjeda 3:1 protiv Rijeke (24. kolo) i Cibalije (30. kolo) dogodili su se sljedeći rezultati: Šibenik – Zadar 0:0, Zadar – Slaven Belupo 0:1, Dinamo – Zadar 2:0, Zadar – Hajduk 0:3, Osijek – Zadar 1:0. Tako je ponovljen rekord iz sezone 1997./98. kada od 3. do 7. kola Zadrani također nisu postigli pogodak: Zadarkomerc – Zagreb 0:1, Mladost 127 – Zadarkomerc 1:0, Zadarkomerc – Varteks 0:2, Osijek – Zadarkomerc 2:0, Zadarkomerc – Hajduk 0:1.