Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jedina studentica iz Hrvatske na svjetskom skupu knjižničara

Autor:

02.09.2009. 22:00
Jedina studentica iz Hrvatske na svjetskom skupu knjižničara


Svjetski knjižnični i informacijski kongres: 75. IFLA-ina generalna konferencija i zbor održan je u Milanu od 23. do 27. kolovoza 2009.
Tijekom petodnevnog sastanka, pod temom “library creates future: building on the culture heritage” (hrvatski prijevod bi bio nešto kao: Knjižnice stavaraju budućnost: izgradnja na kulturnoj baštini) 4000 profesionalaca i studenata iz različitih država i regija svijeta su, između ostaloga, raspravljali o proširenju utjecaja knjižnica, ravnopravnom pristupu informacijama, digitalnim knjižnicama i sl.
Kongres organizira IFLA- the International Federation of Library Associations and Institutions koja je vodeći internacionalni organ koji predstavlja interese knjižnica, informacijskih službi i njihovih korianika. S prosječno 1650 članova u 145 država, IFLA je globalni zagovarač knjižnica i informacijske profesije.
Josipa Bašić, studentica 8. semestra na Združenom studiju pisane baštine u digitalnom okruženju, Odjela za knjižničarstvo na Sveučilištu u Zadru, ujedno i jedina studentica iz Hrvatske, predstavila je svoj rad pod naslovom “Promjene u hrvatskoj knjižničnoj i informacijskoj edukaciji: utjecaj Bolonjskog procesa” koji je sudjelovao u međunarodnom natjecanju za najbolji studentski rad u polju informacijakih znanosti.
Rad se bavi promjenama nastalim u nastavnim planovima i programima za edukacije knjižničnih i informacijki stručnjaka u Hrvatskoj, koje su nastale uslijed razvoja informacijskih tehnologija, povećanja mogućnosti pristupa različitim izvorima informacija te uvođenaj odredbi Bolonjskog procesa.
– Sudjelovanje na jednoj ovako velikoj konefernciji poput IFLA-ine za mene, kao studenta, je iznimno veliko priznanje i zasigurno će mi pomoći kao motivativacija u mom daljnjem školovanju i radu. Jako sam zahvalna svima koji su mi pomogli prilikom pisanja članka i same pripreme za konfetrenciju, a posebice mr. Martini Dragiji Ivanović, asistentici na Odjelu za knjižničarstvo, kazala je Bašić.