Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Koraci hrvatske države nisu bili lagani

Autor: Marija Ćurko

02.09.2009. 22:00
Koraci hrvatske države nisu bili lagani

Foto: Adam VIDAS



U nedjelju 6. rujna u Ninu održava se spomen događaj na svehrvatsko slavlje “Branimirove godine” pod nazivom “Nin, 879 – 1979 – 2009 / 1130 godina vjernosti Hrvata Bogu i Katoličkoj crkvi”. Svečano misno slavlje u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma s početkom u 11.30 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, a predprogram započinje u župnoj crkvi u 11 sati.
Ovaj događaj je spomen na velebne svečanosti na ninskom lokalitetu Grgur 1979. godine kad je euharistijsko slavlje predvodio kardinal Franjo Šeper te na 1989. godinu kad je svetu misu, uz sudjelovanje svih hrvatskih biskupa predvodio kardinal Franjo Kuharić. Ova povijesna, crkvena i duhovna slavlja okupila su stotine tisuća vjernika iz cijele Hrvatske i Hrvate iz inozemstva, a od tada potječe i zavjet Crkve u Hrvatskoj “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu”.
Branimirova godina je obljetnica razmjene pisama između pape Ivana VIII. te hrvatskog kneza Branimira i ninskog biskupa Teodozija o priznanju hrvatskog suvereniteta i potvrda vjernosti Hrvata Svetoj Stolici. Njima je 879. godine papa Ivan VIII. zahvalio za povratak svetoj Rimskoj Crkvi, jer je prije kneza Branimira hrvatski vladar Zdeslav bio sklon Carigradskom patrijarhatu.
Tijekom nedjeljnog predprograma u Ninu podsjetit će se i na riječi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića koje je na Branimirovu godinu uputio u Ninu, a govore o tome kako se tim misnim slavljem povjerava Domovina Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka i povijesti.
“Isus je na osobit način ušao u hrvatsku povijest, u davno vrijeme kada su Hrvati dolazili na obale mora i prihvatili krštenje. Tako je došla Crkva među Hrvate, i ta je vertikala duha i istine i vertikala naše povijesti. Na njoj se grije naša savjest i naše srce. Koraci hrvatske države nisu bili lagani, nego teški izvana i iznutra. I marksistička je ideologija obećavala novi svijet, slobodu i socijalnu pravdu, ali sve je to mislila izgraditi bez Boga i protiv Boga. No, mi smo se sjetili da smo Katolička crkva koja vjeruje onomu komu je Isus Krist povjerio da čuva i vodi tu Crkvu. Branimir je došao među slavne muževe naše povijesti jer je pismo kojim mu je odgovorio papa Ivan VIII. srdačno i toplo. Tada je Hrvatska upisana u vatikanske knjige kao samostalna i suverena država. Znamo čiji smo i kojem zajedništvu pripadamo”, izdvojeno je u mislima blagopokojnog kardinala Franje Kuharića o značenju slavlja Branimirove godine.